SEZNAM UČBENIKOV, DELOVNIH ZVEZKOV IN
OSTALIH POTREBŠČIN
ZA ŠOLSKO LETO 2022/2023

Na povezavi najdete sezname učbenikov in ostalih potrebščin.

POVEZAVA

prenos.png

Odhod avtobusov na zadnji šolski dan

Obveščamo vas, da bo v petek, 24. 6. 2022 prihod vseh šolskih avtobusov po ustaljenem urniku.

Vsi odhodi proti domu pa bodo ob 13.00.

izl3.jpg

NAGRADNI IZLET ZA NADARJENE

V torek, 14. junija 2022, smo se nadarjeni in učno uspešni učenci sedmega in osmega razreda odpravili na nagradni zaključni izlet.

Povezava do članka.

papir.jpg

ZBIRALNA AKCIJA PAPIRJA

(junij 2022)

 

 

V mesecu juniju smo imeli še zadnjo zbiralno akcijo papirja. Zbrali smo 4 500 kg starega papirja.

Največ starega papirja je zbral 7.b razred.

Na drugo mesto se je uvrstil 4.b razred in tretji je bil 8.b razred.

 

V letošnjem letu si je skupno prvo mesto prisvojil 8.b razred. Drugo mesto pripada 4.b razredu in tretje mesto si je prislužil 3.a razred.

Čestitamo!

IMG_20220613_092642_2.jpg
IMG_20220613_092431.jpg

SPREJEM V ŠOLSKO SKUPNOST

 

V ponedeljek, 13. 6. 2022 so bili prvošolci matične in podružnične šole slavnostno sprejeti v šolsko skupnost. Nekaj utrinkov s sprejema…

IMG_20220613_092926.jpg
IMG_20220615_090502.jpg

ZADNJI DAN DEVETOŠOLCEV

 

Ob koncu šole smo za naše devetošolce pripravili sprejem pri gospodu ravnatelju. Najprej so jih učenci Gustavke ob šolski himni pričakali na stopnicah in jim naredili »špalir« do glasbene učilnice. V glasbeni učilnici smo osmošolci pripravili kulturni program ob zadnjem dnevu devetošolcev med nami. Tam so jih nagovorile nekdanje učiteljice prvih razredov in jim zaželele veliko uspeha v življenju. Potem je učiteljica glasbe podelila priznanja devetošolkam, ki so vseh devet let obiskovale pevski zbor. Nato je ravnatelj spregovoril nekaj besed in devetošolcem podelil priznanja in spričevala. Po podelitvi smo se osmošolci zaobljubili, da bomo varovali ključ do naslednjega šolskega leta. Obljubili  smo, da si bomo pomagali ter da bomo vzor mlajšim na šoli. Tudi mi smo jim zaželeli vse dobro in veliko uspehov. Proti koncu jih je pozdravil še Gusti, šolska maskota, in se z njimi fotografiral. Preden so se odpravili v svet, so imeli še njihovo zadnjo pogostitev na naši Gustavki. Srečno!

 

Paraskeva Jauz, Živa Podbornik 8. razred

OŠ Gustava Šiliha Velenje.jpg

»Nizkoogljično je zares odlično!«

Mladi s svojo kreativnostjo ponovno o nizkoogljični prihodnosti 

 

Skupina GEN si poleg poslanstva zagotavljanja zanesljive proizvodnje in dobave električne energije trajno prizadeva za krepitev energetske pismenosti in zanimanja za energetske teme. Danes so v prostorih Informacijskega središča GEN pripravili zaključno prireditev natečaja Mladi v svetu energije. Tako so po obdobju epidemiološke prekinitve vnovič združili dragocene poglede mladih na našo skupno energetsko prihodnost.

 

Celoten članek.

IMG_2022-06-15-17-17-10-165.jpg
IMG_2022-06-15-17-15-53-644.jpg

Atletski troboj za četrtošolce

V sredo, 15.6. 2022, smo se udeležili atletskega troboja na Stadionu Velenje. Naši četrtošolci so odlično tekmovali.
V disciplini skok v daljino, met vorteksa in 60 m so presegli vsa pričakovanja.

Pri dekletih je zasedla tretje mesto Iza Perše.
Pri fantih pa sta bila najboljša Nikolaj Labohar na 2. in Nal Maurer na 3. mestu.

Čestitamo!

Poročilo zapisala: Barbara Terglav Svara, mentorica dogodka  

Povratek petošolcev iz šole v naravi

 

Učenci 5. razreda se z učitelji vračajo iz šole v naravi. Predviden prihod na avtobusno postajo pri OŠ Anton Aškerc je 14.15.

POZDRAV ČETROŠOLCEV IZ ŠOLE V NARAVI

Četrošolci z učitelji sporočajo, da so prispeli na Tri Kralje.

Imajo se fino.

kamisi.jpg

6. festival Kamišibaj gledališča Velenje

 

V nedeljo, 12.6.2021, je v na Velenjskem gradu potekal »6. festival kamišibaj gledališča«. Predstavili so se  kamišibajkarji iz Velenja in sicer otroci ter odrasli, med njimi so bili tudi kamišibajkarji iz OŠ Gustava Šiliha Velenje, edini od osnovnih šol v Velenju.Odlično so predstavili svoje kamišibaje in sicer: Nikolaj Kasesnik s pravljico NAJLEPŠI KRAJ avtorice Saše Pergar; Isabella Labohar SI ŠE MOJ PRIJATELJ? avtorice Sally Grindley; Ema Perše ČUDEŽNI VRT neznanega avtorja iz zbirke pravljic Princeskina torbica; Mia Brčina LISJAČEK NOČE SPATI avtorice Caroline PItcher; Kim Ramšak MUCA COPATARICA avtorice Ele Peroci; Iza Perše PEKARNA MIŠMAŠ avtorice Svetlane Makarovič; Dunja Kovačević MOČ ERIKOVE DOMIŠLJIJE avtorice Skye Byrne; Ana Brglez KAKO STA BIBI IN GUSTI PREGANJALA ŽALOST avtorice Ide Mlakar in Viktorija Jokić s pravljico HIŠA, KI BI RADA IMELA SONCE avtorice Mojce Osojnik.

Ogledali pa smo si tudi 9 kamišibajev odraslih, med njimi je bila tudi učiteljica iz naše šole Tatjana Barle z ljudsko pravljico KMET IN MEDVED. Vsi kamišibaji so bili likovno ustvarjeni s strani pripovedovalcev, dva pa sta likovno ustvarila tudi učenca naše šole in sicer Ivano Vukelja (Najlepši kraj) in Glorija Jokić (Hiša, ki bi rada imela sonce).
Festival je spremljala letošnja državna selektorica Silva Karim, ki je izjemno pohvalila likovna dela in interpretacijo naših učencev in tudi učiteljice. Zaslužili so si SREBRNA PRIZNANJA  JSKD Slovenije. ISKRENE ČESTITKE!  Selektorica nas je tudi povabila na državno srečanje v Črnomelj v mesecu septembru. Kdo ve, morda si bomo ogledali tudi katero od naših predstav. Lani nas je predstavljala Dunja Kovačević s pravljico NOSKU SE ZGODI ČUDEŽ.

Poleg sodelovanja na kamišibaj festivalu, so se naši kamišibajkarji s svojimi stvaritvami in interpretacijami predstavljali tudi vrtcu Velenje (letni abonma kamišibaj predstav), svojim razredom, sodelovali so na vseslovenskem TLK (tednu ljubiteljske kulture) in izvedli predstave za KD  prvošolcev.
Ne manjka nam veselja do branja, ustvarjanja, pripovedovanja, druženja z različno starimi kamišibajkarji z enakim interesom do japonskega namiznega gledališča. Jeseni se spet vidimo z novimi in starimi kamišibaji.
                                                                                                                        Mentorica Breda Flego

IMG_20220603_160936.jpg

1. državno tekmovanje v robotiki WRO


V petek, 3. 6. 2022, je v Rdeči dvorani v Velenju potekalo 1. državno
tekmovanje v robotiki.
Na tekmovanje se je uvrstilo 5 ekip iz naše šole. Tekmovanje je
potekalo v treh kategorijah.
Naša šola je usvojila kar dve prvi mesti v dveh kategorijah.
Prvouvrščena ekipa iz vsake kategorije se je uvrstila na olimpijado,
ki bo potekala med 17. in 19. novembrom v Dortmundu v Nemčiji.


Za izjemne dosežke vam iskreno čestitamo!

pomahajmo.jpg

POMAHAJMO V SVET

 

Učenci 3. a smo sodelovali v mednarodnem projektu »Pomahajmo v svet«, preko katerega smo spoznali različne kulture, običaje in različne načine življenja. V letošnjem šolskem letu smo sodelovali z Litvo. Spoznali smo njihov jezik, pesmi, spoznali smo njihovo šolo, mesto in državo. Z našimi prijatelji smo se pogovarjali v angleščini. Z uspešno končanim projektom smo ohranili naziv Strpna šola.

učiteljica Petra Oder Čevnik

POZDRAV PETOŠOLCEV

Petošolci z učitelji sporočajo, da so prispeli v sončne Radence.

Imajo se fino.

zahzz.jpg

ZBIRALNA AKCIJA HRANE ZA ŽIVALI

 

Na šoli je bila v sklopu interesne dejavnosti prostovoljstvo organizirana zbiralna akcija hrane za živali potrebne pomoči. Letos smo zbrano hrano darovali DZPŽ Smrčki. Vsem, ki ste kakorkoli pomagali iskrena hvala.

 

učiteljica Manja Kamšak

SEZNAM UČBENIKOV, DELOVNIH ZVEZKOV IN
OSTALIH POTREBŠČIN
ZA ŠOLSKO LETO 2022/2023

Na povezavi najdete sezname učbenikov in ostalih potrebščin.

POVEZAVA

IMG-20220602-WA0010.jpg

Zborovski BUM

Nič ni bolj našega kot petje.

Nič ni bolj našega kot pevski zbor.

Nič ni bolj našega kot ta nastop.

1653997858514.jpeg

60 LET BRALNE ZNAČKE V LETU 2022

Letos je v Sloveniji že šestdeseto leto zapored potekala Bralna značka. Njen cilj je, da se bralec za  branje odloči prostovoljno, bere v svojem prostem času, po svojih željah in zanimanjih, da bo torej postal bralec za vse življenje. V Domu kulture smo te dni imeli podelitve bralnih značk, ki so se je udeležili učenci od 1. do 9. razreda, ki so bralno značko uspešno opravili, prav tako pa tudi podelitev zlatih bralnih značk. Za uspešno opravljeno bralno značko je vsak učenec po lastnem izboru prebral 4 različne knjige, primerne njegovi starosti. Skupaj s POŠ Šentilj je na naši šoli bralno značko opravilo 67 % vseh učencev obeh šol. Od tega so navadno bralno značko na POŠ Šentilj opravili kar vsi učenci. V spodbudo ali pa kot nagrado za branje smo si vsi prejemniki priznanj za opravljeno bralno značko ogledali film, in sicer učenci razredne stopnje  20. maja 2022 film Zapoj 2, učenci predmetne stopnje pa 23. maja Vesolje med nami.

Učenci, ki so uspešno opravili bralno značko vseh devet let, so postali zlati bralci. Letos jih je bilo 23.  Slavnostna podelitev zlatih bralnih značk je za šaleške devetošolce potekala v torek, 31. 5. 2022 v veliki dvorani Doma kulture Velenje, kjer so si ogledali predstavo, detektivko za mlade, ICankar, Mestnega gledališča Ptuj.

 

Trina Kompare in Metka Škrubej, 8.A

papir.jpg

ZBIRALNA AKCIJA PAPIRJA

 

V sredo, 1. 6. 2022, bo še zadnja letošnja zbiralna akcija starega papirja.

 

Papir zbira vsak razred zase.

 

Če papir namenjate posameznemu razredu in ga je manj kot 100 kg, PROSIMO, da ga ne vozite na Dinos (pripeljite ga do šole).

 

Zaradi spremenjenega prometnega režima po Vodnikovi cesti, je dovoz z avtomobilom možen za šolo (mimo glasbene šole).

 

DEŽURSTVA PRI ZBIRALNIKU PAPIRJA ZA ŠOLO:

7.40 - 9.50 –učiteljica NINA, učiteljica Irena S., učitelj Damijan Vodušek

13.00 - 14.30 – učiteljica NINA, učiteljica MANJA

 

HVALA ZA RAZUMEVANJE

Veliko zbranega papirja vam želi vaš tim Eko šole.

VABILO_zborovski BUM.jpg
2017-09-30-05-46-47.jpg

DRŽAVNO TEKMOVANJE IZ KEMIJE

 

V soboto, 7. 5. 2022, je v Ljubljani potekalo državno tekmovanje iz kemije, ki se ga je udeležil učenec 8. b razreda Jaka Aleksander Sever. Jaka je za izkazano znanje prejel SREBRNO Preglovo priznanje.

Iskrene čestitke!

                                                                              Mentorica: Špela Gaberšek

1652947097154.jpg

Jaz zate ti zame 2022

 

 

18. maja 2022 je na naši šoli potekala dobrodelna akcija ''Jaz zate, ti zame.'' Učenci so lahko v šolo prinesli igrače in stara oblačila, ki so jim premajhna ali jih ne nosijo več. Takih oblačil je res veliko, saj v teh šolskih letih intenzivno rastemo.

Akcijo je organizirala učiteljica Nina Rozman v okviru EKO-šole. Učiteljica nam je povedala, da smo akcijo začeli organizirati, da bi zmanjšali količino odvrženih oblačil, obutve in igrač. Meseca novembra je bila organizirana akcija, ki je potekala v okviru evropskega tedna zmanjševanja odpadkov.

Akcija na naši šoli poteka že deseto leto, zaradi korone pa je akcija dvakrat odpadla. Učenci večinoma prinašajo oblačila za deklice, nabere se res veliko starih oblačil in obutve. Najprej izberejo ustrezna oblačila in igrače za razstavo. Učenci iz posameznih razredov na dan akcije po razporedu pridejo na ogled razstavljenih oblačil in igrač. Večino prinesenih oblačil in igrač učenci odnesejo domov, radi vzamejo oblačila, ki so jim všeč, le malo jih ostane.

Na naši šoli pa je 2 leti potekala tudi modna revija, ki pa je zdaj ne izvajamo več zaradi organizacije, prostora in pomankanja interesa.

Učenci podpiramo takšne akcije, saj si s tem izmenjavajo še uporabna a rabljena, pogosto lepa oblačila. Če bi vsa oblačila, ki ostanejo ali so nam premajhna odvrgli, bi s tem povečali število odvrženih odpadkov, ki jih je že tako preveč.

Neca Bastič in Lorena Bjelić, 8.a

20220518_142040.jpg
20220518_142206.jpg
20220518_141709.jpg

REGIJSKO TEKMOVANJE V AKVATLONU

 

9 učencev naše šole se je v sredo, 18. 5. 2022, udeležilo tekmovanja v akvatlonu. Po preplavani določeni razdalji (odvisno od starosti), so se učenci hitro obuli in odtekli še 500 ali 1000 metrov.

V cilju jih je čakalo okrepčilo – lubenica, pomaranča, banana, sok in napolitanke.

 

Dosegli so nekaj odličnih rezultatov. V posamezni kategoriji sta zmagala ŠPELA POHOREC in GREGA NAVODNIK. Drugo mesto je osvojil TILEN MELANŠEK. Na tretjo mesto se je uvrstila NASTJA ROMIH. Nehvaležno četrto mesto pa sta si priborila NEŽA ŠTERK in NIKOLINA MILIJAŠ.

 

ŠPELA, GREGA, NASTJA in TILEN so se uvrstili na državno prvenstvo, ki bo 6. 6. 2022, v Ljubljani.

 

Vsem tekmovalcem iskrene čestitke!

                                                                                                         Špela Bukovec

DSC_0285.JPG

Tudi letos Poletno počitniško varstvo za mlajše šolarje

 

Izvajata ga MZPM Velenje in Mladinski center Velenje

 

V sredo, 18. maja 2022, so na Medobčinski zvezi prijateljev mladine (MZPM) Velenje objavili razpis za vpis v poletno počitniško varstvo mlajših šolarjev. Peto leto zapored bodo skupaj z Mladinskim centrom Velenje varstvo izvali vseh 9 počitniških tednov. V preteklih poletjih se je izkazalo, da je potreba po varstvu mlajših šolarjev velika, otroci pa se v poletnem počitniškem varstvu odlično počutijo, saj organizatorji poskrbijo za pester, ustvarjalen in športno obarvan program.

Več na povezavi.

Fotogr. 44. Čebelarsko tekmovanje.jpg

Državno tekmovanje iz čebelarstva

 

V soboto, 7. maja 2022, je na Biotehniški šoli v Mariboru potekalo 44. državno tekmovanje iz znanja čebelarstva. Tekmovanja smo se udeležile učenke Neca Bastič, Neža Ograjenšek, Metka Škrubej, Trina Kompare, Nikolina Grbić, Klara Kovač ter mentorica Romea Kanduti.  Po odpisanih tekmovalnih polah, so nam učenci šole razkazali njihovo že 150 let staro šolo in njeno prečudovito okolico. Povedali so nam, da imajo v lasti kar nekaj traktorjev, s katerimi si pomagajo pri obdelovanju svojega sadovnjaka. Pokvarjene traktorje tudi sami popravljajo v svoji delavnici, na katero so zelo ponosni. Ogledali smo si razburljiv terarij s kačami, najpogumnejši so dovolili, da se jim je kača ovila okoli vratu. Navdušeni smo bili nad majhnimi piščančki ter kužki. Ponudili so nam še prevoz s kočijo, kar je bilo nadvse zabavno. Zelo zanimiv je bil njihov muzej, ki prikazuje zgodovino čebel.

Ob koncu dneva so razglasili rezultate. Od vseh tekmovalcev naše šole sta se najbolje izkazali Metka Škrubej in Trina Kompare, ki sta osvojili srebrno priznanje, Nikolina Grbić ter Klara Kovač pa bronasto. Vsak čebelarski krožek je dobil tudi svojo hišico za divje opraševalce.

 

                                                                                                Klara Kovač, 7. a in

                                                                                        mentorica Romea Kanduti

EKOSOLA.jpg

JAZ ZATE-TI ZAME

(Razstava in menjava igrač in oblačil)

 

KAJ: ogled in izbor igrač in oblačil

KDAJ: v sredo, 18. maj 2022

KJE: v gospodinjski učilnici

 

RAZPORED OGLEDA ZA UČENCE:

RAZREDNA STOPNJA

  1. razred: 8.20-8.35

  2. razred: 8.35-8.50

  3. razred: 8.50-9.10

  4. razred:9.10-9.25

  5. razred: 9.25-9.40

 

PREDMETNA STOPNJA

 

Od 6.- 9. razreda: -po končanem pouku

vs.png

Tekmovanje Vesela šola

 

V sredo, 9. 3. 2022, je na centralni in podružnični šoli v Šentilju potekalo šolsko tekmovanje iz Vesele šole. Tekmovanja se je udeležilo 11 učencev. Na državno tekmovanje so se uvrstile 3 učenke iz POŠ Šentilj, in sicer Iza Lednik, Nika Jelen in Zala Drev Oprčkal in ena učenka iz centralne šole, in sicer Doroteja Gams. Državno tekmovanje je potekalo 13. 4. 2022 v osnovni šoli Karla Destovnika Kajuha Šoštanj. Doroteja Gams in Iza Lednik sta osvojili srebrno priznanje. Nika Jelen, Zala Drev Oprčkal, Mark Ocepek in Črtomir Janša pa bronasto priznanje. Vsem tekmovalcem čestitamo.

Mentorici Tatjana Barle in Maja Vertačnik

vegovo.jpg

VEGOVA PRIZNANJA (MATEMATIKA)

V ŠOLSKEM LETU 2021/2022

 

Za to šolsko leto so se zaključila tekmovanja v znanju matematike na vseh ravneh. Šolskega Kenguru tekmovanja se je udeležilo kar 171 učenk in učencev naše šole. Dobro so se izkazali in 69 jih bo prejelo Kenguru priznanja.

Kar 17 naših učencev se je uvrstilo na regijsko tekmovanje, 6. 4. 2022 v Preboldu.

To so:

Grega Navodnik

Tilen Gril

Bojan Veršec

Matic Čevnik

Val Goter

Klara Kovač

Zara Švraka

Veronika Kotnik

Cene Brglez

Juš Razboršek

Lenart Glinšek

Lara Jelen

Paraskeva Jauz

Trina Kompare

Nastja Romih

Jernej Berkenjačević

 

Najuspešnejši je bil sedmošolec Grega Navodnik, ki je z vsemi možnimi točkami osvojil prvo mesto. Lenart Glinšek je med osmošolci osvojil drugo mesto. Nastja Romih pa je med devetošolci zasedla 3. mesto. Prav vsi naši učenci pa so dosegli bronasto Vegovo priznanje.

Grega Navodnik, Lenart Glinšek in Nastja Romih so se uvrstili tudi na državno tekmovanje in vsi trije osvojili srebrna priznanja.

 

Čestitamo vsem tekmovalcem in se veselimo vaših uspehov naslednje leto!

cac61299-bba7-8afc-b782-df1021c1e65d.png

Spoštovani,

 

Posredujemo vam prvo številko e-Mesečnika za mlade iz programa To sem jaz, ki je na povezavi tukaj.

Mesečni predstavlja zelo aktualne, koristne in zanimive vsebine za mlade.

Na e-Mesečnik se lahko brezplačno naročite na: https://www.tosemjaz.net/e-novice/

book-pile.png

Nacionalno preverjanje znanja bo potekalo:

v sredo, 4. 5. 2022 – slovenščina za 6. in 9. razrede,

v petek, 6. 5. 2022 – matematika za 6. in 9. razrede,

v torek, 10. 5. 2022 – angleščina za 6. in 9. razrede.

 

NPZ se opravlja ob koncu 6. in 9. razreda osnovne šole in je za učence obvezno.

Na isti dan učenec opravlja znanje le iz enega predmeta. Preverjanje se pri posameznem predmetu opravlja pisno. Vsi učenci opravljajo NPZ iz določenega predmeta istega dne ob isti uri.

Opravljanje NPZ se bo pričelo ob 8.30.

Staršem in učencem 6. in 9. razredov bodo omogočeni vpogledi v ovrednotene preizkuse in izpise dosežkov preko spletnega portala http//npz.ric.si.

Za 9. razrede bo vpogled možen od 31. 5. do 3. 6. 2022 in za 6. razrede od 7. 6. do 10. 6. 2022.

Več informacij lahko pridobite iz Informacij za učence in starše, ki jih je izdal Državni izpitni center in objavil na spletni strani http://www.ric.si.

Učence 7. in 8. razredov bodo razredniki obvestili o dejavnostih v času pisanja NPZ.

PREDSTAVITEV OBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 2022/ 2023

Drage učenke, učenci in spoštovani starši!

 

Izbirni predmeti ponujajo možnost, da vsak učenec v okviru rednega šolskega programa izbere predmet, s katerim uresničuje svoje želje in interese po znanju na področju, ki mu je blizu. Pred vami je zloženka z opisi izbirnih predmetov za šolsko leto 2022/ 23.

ZLOŽENKA

​Postopek izbire obveznih izbirnih predmetov za naslednje šolsko leto bo tudi letos potekal preko eAsistenta.

 

​Učenec se naj odloči, katere predmete bi najraje obiskoval v naslednjem šolskem letu. Obvezno izbere 2 uri, 3. uro sme le z vašim dovoljenjem. Sledi rangiranje predmetov v eAsistentu.


Najprej se prijavite v vaš račun na eAsistentu in nato sledite navodilom.​​

Učencu izbirnih predmetov ni treba obiskovati, če že obiskuje glasbeno šolo z javno veljavnim programom, kar bo dokazal s potrdilom o vpisu v mesecu septembru. V eAsistentu je treba to označiti.

 Na osnovi interesov učencev, izkazanih v eAsistentu, bomo ugotovili, kateri izbirni predmeti se bodo drugo leto izvajali.

Izbor za obvezne izbirne predmete preko eAsistenta bo odprt od 11. 4. do 15. 4. 2022.

 

Če potrebujete pomoč pri prijavi, sporočite na elektronski naslov: mojca.pirc@os-gsve.si in vam bomo z veseljem pomagali pri prijavi.

PREDSTAVITEV NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 2022/ 2023

Drage učenke in učenci, spoštovani starši!

Neobvezni izbirni predmeti ponujajo možnost, da vsak učenec v okviru rednega šolskega programa izbere predmete, s kateri uresničuje svoje želje in interese po znanju na področju, ki so jim blizu. Izbirni predmeti so v drugi triadi neobvezni, ko jih učenec izbere, pa je obiskovanje teh predmetov obvezno. Pred vami je ponudba izbirnih predmetov za šolsko leto 2022/23.

KNJIŽICA PREDSTAVLJENIH PREDMETOV

 

Prosimo vas, da po skrbnem premisleku in posvetovanju v družini izberete neobvezni izbirne predmete. Izbirni postopek bo potekal prek e-asistenta in do odprt do torka, 28. 4. 2022. V primeru težav pri prijavi se lahko obrnete na razredničarko ali računalničarko Mojco Pirc.

 

Po pravilniku učenec 4., 5. in 6. razreda lahko izbere največ dve uri pouka neobveznih izbirnih predmetov tedensko. To pomeni, da lahko učenec izbere tuj jezik (2 uri tedensko) ali pa največ dva različna neobvezna izbirna predmeta po 1 uro tedensko.

 

Vsem izbirnim predmetom je skupno:

  • da so na urniku po eno uro na teden (jezik dve uri)

  • da so za učenca obvezen del njegovega urnika;

  • da se ocenjujejo.

 

Ker je število učencev pri posameznih skupinah izbirnih predmetov določeno z normativi, vas prosimo, da pod izbiro napišete še vsaj en rezervni izbirni predmet.

Pri načrtovanju skupim smo omejeni z normativi. Ker obstaja možnost, da ne bomo mogli ugoditi vsem prvim željam, izberite predmet skrbno.

Želimo, da bi učenci izbrali tiste predmete, ki jih resnično veselijo in zanimajo.

Izbor za  neobvezne izbirne predmete preko eAsistenta bo odprt do 28.4.2022.​​

Če potrebujete pomoč pri prijavi, sporočite na elektronski naslov: mojca.pirc@os-gsve.si in vam bomo z veseljem pomagali pri prijavi.

IMG_20220411_175310.jpg

Uspeh naših mladih raziskovalcev

 

V ponedeljek, 11. aprila, je v Domu kulture Velenje potekala razglasitev rezultatov, podelitev pohval, nagrad in skulptur v gibanju Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline.

OŠ Gustava Šiliha Velenje je letos v gibanju sodelovala s štirimi raziskovalnimi nalogami. Ditka Volk je pod mentorstvom Andreje Ostruh in Jožeta Volka pripravila raziskovalno nalogo Kako smo uglašeni?. Damijan Vodušek je bil mentor trem raziskovalcem: Ajli Dervišević in Urbanu Maretiču, ki sta sodelovala z raziskovalno nalogo Ločevanje odpadkov, ter Amarju Omeroviću z nalogo Star računalnik še ni za v staro šaro. Zala Gril  je pod mentorstvom Suzane Pustinek in Mateje Kunc raziskovala Samotestiranje s hitrimi antigenskimi testi.

Ajla in Urban sta za svojo raziskovalno nalogo prejela bronasto, Ditka pa zlato priznanje. Prve tri naštete naloge so se uvrstile tudi na državno tekmovanje, ki bo 16. maja potekalo v Murski Soboti.

Mladim raziskovalcem in njihovim mentorjem iskreno čestitamo ter jim želimo veliko uspeha na njihovi nadaljnji raziskovalni poti!

Neimenovano.jpg

POMLADANSKA ČISTILNA AKCIJA

V okviru projekta Dan za spremembe smo v petek, 8. 4. 2022,

v OŠ Gustava Šiliha izvedli pomladansko čistilno akcijo.

V okolici šole smo pobirali smeti in urejali okolje. 

En velik hvala vsem sodelujočim učencem in učiteljem.

Eko team

Dom 2.jpg

Povratek 9. b razreda iz šole v naravi -SPREMEMBA URE POVRATKA!

Učenci 9. a se z učitelji vračajo iz šole v naravi. Predviden prihod na avtobusno postajo pri OŠ Anton Aškerc je 15.45. 

Povratek 9. a razreda iz šole v naravi

Učenci 9. a se z učitelji vračajo iz šole v naravi. Predviden prihod na avtobusno postajo pri OŠ Anton Aškerc je 16.00. 

Pozdrav 9. b razreda iz šole v naravi

Učenci z učiteljema sporočajo, da so srečno in varno prispeli v CŠOD Vojsko. 

Pozdrav 9. a razreda iz šole v naravi

Učenci z učiteljicama sporočajo, da so srečno in varno prispeli v CŠOD Vojsko. Na poti so si ogledali tudi Antonijev rov, ki je skrajšal pot do Vojskega.

grad 2.jpg

Kulturni dan: Zgodovina srednjega veka

Sedmošolci smo pretekli teden spoznavali, kakšno je bilo življenje v srednjem veku. Pri tem so nam pomagali kustosi na Velenjskem gradu, kamor se je odpravil vsak razred posebej.

Razred smo razdelili v dve skupini. Punce smo odšle na ogled gradu ter spoznavat zgodovino srednjega veka. Kustosinja nas je popeljala okoli gradu, kjer nam je predstavila obrambni sitem ter način življenja. Spoznali smo rozeto na vrhu portala, ki je pomenila, da kar slišiš v gradu, ostane v gradu, tega so se ljudje v tistih časih brezpogojno držali.  Nato smo si ogledali življenje v srednjem veku. Predstavili so nam plemiške grbe, po katerih so se prepoznavali v bojih.  Spoznali smo, kako je bila družba urejena v tistem času ter govorili o vlogi in položaju cerkve, priviligiranih plemičev in najštevičnejših, a najbolj ubogih, kmetih. Spoznali smo tudi, da je fevdalizem družbena ureditev, ko je plemič oddajal svojo zemljo v zameno za vojsko v primeru vojne ali delež pridelka, ki mu rečemo tudi dajatve. Kot zanimivost smo izvedeli tudi, da Velenjski grad ni bil nikoli poražen. Po malici se je naša skupina odpravila izdelovat freske. Najprej smo zmešali apno in pesek ter ga na nanesli na kos stiropora. Na obložen stiropor smo položili sliko in po črtah delali luknjice, ki so nam kasneje pomagale pri obliki rastline, ki smo jo pobarvali. Za barvanje smo uporabili le tri osnovne barve. Imeli smo se zelo lepo in pridobili veliko novega znanja.

Članek sva napisali Glorija Jokič in Veronika Kotnik, 7. a.

book-pile.png

DRŽAVNO TEKMOVANJE IZ ANGLEŠČINE ZA 8. in 9. razred

 

Na državnem tekmovanju iz angleškega jezika, ki se je odvijalo 16. marca 2022, se je zbralo 420 najuspešnejših učencev iz vseh slovenskih regij.

Našo šolo je zastopal učenec 8. razreda Tim Brunšek. Za izkazano raven znanja angleščine je prejel srebrno priznanje, kar je odlična nagrada za vložen trud med pripravami na tekmovanje ter spodbuda za nove dosežke v prihodnjem šolskem letu.

Iskrene čestitke!

                                               Metka Fendre, mentorica

Planica 1.jpg

OGLED SKOKOV V PLANICI

V četrtek, 24. 3. 2022, smo se učenci naše šole odpravili na ogled smučarskih poletov v Planico. Še malo zaspani smo se ob šestih zjutraj zbrali na avtobusni postaji. Po dveh urah in pol vožnje smo se končno pripeljali na prizorišče dogodka.

Že na avtobusu se je čutilo, da je v ozračju posebno vzdušje. Ko smo prispeli na cilj, se je to le še stopnjevalo. Zaradi gneče smo se počasi premikali proti skakalnici, že od daleč pa se je slišalo množico veselih navijačev. Marsikomu je ob pogledu na skakalnico zastal dih, saj je le-ta visoka kar 225 metrov. Posebno navijaško vzdušje se je po prihodu v prireditveni prostor le še povečalo. Navdušeni šolarji smo s strahospoštovanjem gledali skakalce, ki so lagodno leteli do vznožja velikanke. Nepozabno. Sonce nas je grelo že od samega začetka pa do konca obiska, kar nam je ob dobrih skokih narisalo  nasmeške na obrazu. Za boljšo voljo mladih navijačev je poskrbela tudi skupina Joker Out. Le ta je med gledalce prinesla še dodatno veselje, kar se je poznalo tudi na glasnem navijanju. V Planici so na dan, ko jo obiščejo večinoma otroci, organizirali tudi dan brez alkohola. Podjetje Sola je vsem šolarjem podarilo kar 6000 pločevink  jabolčnega soka.

Obisk v Planici je bila izjemna izkušnja, ki si jo želimo še kdaj ponoviti. Utrujeni, a še vedno polni adrenalina, smo prispeli v Velenje. Hvaležni smo, da nam je šola omogočila ogled poletov, saj je za njimi ostalo mnogo lepih spominov.

 

                                                                         Tjaša Dobrovnik in Saša Hribar, 8.a 

Povratek iz šole v naravi 7. razred

Sedmošolci se z učitelji vračajo iz šole v naravi. Predviden prihod na avtobusno postajo pri OŠ Anton Aškerc je 16.30. 

20220321_200745.jpg
20220322_095749.jpg

Šola v naravi 7. razred

 

Učenci sporočajo, da se imajo lepo. Vreme je sončno in prijetno toplo.

 

 

POZDRAV SEDMOŠOLCEV

Sedmošolci z učitelji sporočajo, da so prispeli v sočno Fieso. Imajo se fino.

20220322_094851 (1).jpg

Anketa o šolski prehrani

Anketa je nahaja na spodnji povezavi.

https://1ka.arnes.si/a/46d51043

Hvala!

govorilne ure_3.jpg

Popoldanske govorilne ure

Obveščamo vas, da bodo popoldanske govorilne ure v marcu ponovno izvedene v živo, v skladu s trenutno veljavnimi zdravstvenimi ukrepi.

Za matično šolo bodo govorilne ure potekale v četrtek, 10. 3. 2021 in za POŠ Šentilj v četrtek, 17. 3. 2021, v obeh primerih med 17. in 18. uro.

 

Prosimo vas, da se za termin pravočasno dogovorite z učitelji.

 

Lepo vas pozdravljam in vam želim vse dobro.

Damjan Gašparič, ravnatelj

Tekmovanje iz znanja angleščine za 6. r

 

V mesecu marcu je bilo v Sloveniji prvikrat organizirano tekmovanje iz znanja angleščine za učence 6. r, in sicer na temo poznavanja življenja živali. Tekmovanja se je udeležilo tudi 19 učencev naše šole. Več kot 80 % možnih točk in s tem bronasto priznanje so dosegli Tristan Hrustel, Ana Pačnik in Sara Kadri. Povabljeni so tudi na državno tekmovanje, na katerem se bo 12. aprila v Ljubljani pomerilo najboljših 500 šestošolcev iz vse Slovenije.

Čestitke!

Metka Fendre, mentorica

IMG_20220219_110956.jpg
logo.png

TEKMOVANJE BOBER

 

 

Šolsko tekmovanje Bober je potekalo v tednu 8.11. do 12.11. 2021.  Udeležilo se ga je 8 učencev iz 4. razreda, 9 učencev iz 5. razreda, 2 učenca iz 6. razreda, 11 učencev iz 7. razreda,  8 učencev iz 8. razreda in 3 učenci iz 9. razreda. Skupaj  so osvojili 14 bronastih priznanj.

 

Na državno tekmovanje se je uvrstila učenka Ana Graber iz 8. razreda.

Državno tekmovanje pa je potekalo 12.2.2022 na fakulteti za računalništvo in elektrotehniko v Mariboru.

ANA GRABNER  je na državnem tekmovanju usvojila SREBRNO priznanje.

 

 

Za izkazano znanje in osvojena priznanja jim iskreno čestitamo!

 

Mentorica

Mojca Pirc

Snowman-Letter-size.jpg

Spoštovani starši.

Približujejo se težko pričakovane, a hkrati zaslužene zimske počitnice. Trajale bodo od 28. 2. 2022 do 4. 3. 2022. Učenci se v šolo vrnejo v ponedeljek, 7. 3. 2022.

Posredujem še ponudbo počitniških aktivnosti, ki jih ponuja Festival Velenje ter obvestilo o pustovanju. TUKAJ

Vam in vašim otrokom želim prijetne in sproščene zimske počitnice.

 

Lepo vas pozdravljam.

Damjan Gašparič, ravnatelj

Spoštovani starši.

Spoštovani starši!
V sredo, 9. 3. 2022 poteka splošna stavka v vzgoji in izobraževanju, ki je bila izglasovana tudi v našem zavodu, zato ta dan ne bo vzgojno izobraževalnega procesa.
Obvestilo za starše je pripravil GO SVIZ Slovenije in je v prilogi. 

 

PRILOGA

Lepo vas pozdravljam.

Damjan Gašparič, ravnatelj

Šola za starše - FEBRUAR - Sara Jerebic.PNG

TRETJE SPLETNO PREDAVANJE ŠOLE ZA STARŠE

V ponedeljek,  21. 2. 2022 vas Zveza prijateljem mladine Velenje vabi na spletno predavanje, ki poteka pod nazivom Otroci so naše največje bogastvo.

TEMA: Razumevanje in zdravljenje otroških travm

Predavateljica: Sara Jerebic, specialistka zakonske in družinske terapije, doktorica znanosti s področja Zakonske in družinske terapije

 

Predavanje bo potekalo preko aplikacije ZOOM. Za sodelovanje na predavanju prosimo za prijavo na mzpm.velenje@vilarozle.si, do ponedeljka, 21. januarja 2022, do 13. ure. Na dan predavanja vam pošljemo povezavo na vašo e-pošto.

Več si lahko preberete tukaj.

vpis.jpg

VPIS OTROK V PRVI RAZRED

 

Kdaj in kako? V mesecu februarju po pošti.

 

Kdo? Otroci, ki bodo v koledarskem letu 2022 dopolnili starost 6 let (rojeni leta 2016) in živijo v šolskem okolišu OŠ Gustava Šiliha. In otroci, ki so lani imeli odložitev šolanja.

 

Starši oz. skrbniki boste obvestilo o vpisu prejeli po pošti najkasneje do 4. 2. 2022.

 

Postopek prepisa: Otroka vpišete pri nas, nato pa na izbrano šolo naslovite pisno vlogo za prešolanje. Enak postopek velja za starše, ki želite prepisati otroka na našo šolo, a ne živite v našem šolskem okolišu.

 

Odložitev šolanja: Če razmišljate o odložitvi šolanja vašega otroka, naslovite do konca februarja na šolo pisno vlogo za odložitev šolanja. O vlogi odloča strokovna komisija, ki jo imenuje ravnatelj šole.

 

Zdravniški pregled pred vstopom v šolo opravljajo v ZD Velenje. Vabilo na zdravniški pregled boste prejeli po pošti naknadno.

 

Za več informacij glede vpisa v prvi razred lahko pokličete svetovalno delavko na telefonsko številko 03 89 84 227.

 

Vpis otrok v javno šolo ureja Zakon o osnovni šoli (UR. l. RS, 81/06).

book-pile.png

INFORMATIVNI DNEVI za devetošolce

11. februarja (v petek ob 9. in 15. uri) in 12. februarja (v soboto ob 9. uri) bodo potekali na daljavo.

Posredujemo vam okrožnico in seznama s spletnimi povezavami do posamičnih informativnih dni posebej za srednje šole in posebej za dijaške domove.

Za več informacij lahko pokličete svetovalno delavko na telefonsko številko 03 89 84 229.

papir.jpg

ZBIRALNA AKCIJA PAPIRJA

(februar 2022)

 

V mesecu februarju smo imeli  2. zbiralno akcijo papirja. Zbrali smo 2 600 kg starega papirja.

Največ starega papirja je zbral 4.b razred.

Na drugo mesto se je uvrstil 3.a razred in tretji je bil 7.a razred.

 

Čestitamo!

1644225945741.jpg

POZDRAV ŠESTOŠOLCEV