Preventivni ukrepi za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2019

Za  preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe, o katerih poučite tudi svoje otroke:
• Izogibajte se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
• Ne dotikajte se oči, nosu in ust.
• V primeru, da zbolite, ostanite doma. Prav tako naj ostanejo doma otroci, ki kažejo znake bolezni (kašelj, vročina).
• Upoštevajte pravila higiene kašlja.
• Redno si umivajte roke z milom in vodo.
• V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabite namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60%. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
• Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
• V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibajte zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbite za redno zračenje zaprtih prostorov.
Vir: uradna spletna stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje
Ker se razmere in ukrepi za zajezitev virusa hitro spreminjajo, svetujemo, da se redno seznanjate s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in jih tudi upoštevate. NIJZ je ključna nacionalna kontaktna točka, ki izvaja stalne ocene tveganj za javno zdravje v Sloveniji na osnovi epidemioloških podatkov v svetu in doma. NIJZ je ključna točka v sistemu medsebojnega obveščanja in zagotavlja stalno dosegljivost. Na tej osnovi NIJZ pripravlja:
• Redna obvestila in priporočila o tveganjih za javno zdravje;
• Obvestila z oceno tveganja in priporočili ob dogodkih v svetu in doma, ki lahko pomenijo visoko tveganje za javno zdravje. 
Poleg tega lahko informacije o okužbah s koronavirusom dobite tudi na spletnih straneh Ministrstva za zdravje, ki zagotavlja ažurne informacije glede aktualnega stanja in predstavlja osnovno vstopno točko za vse informacije glede potrebnega ravnanja.
O sprejetih ukrepih v sosednjih državah seznanja javnost Ministrstvo za zunanje zadeve.

23. predtekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije - TEMSIG

​Od 3. do 7. februarja 2020 je v okviru Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje potekalo 23. predtekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije - TEMSIG.

Na državno tekmovanje so se uvrstili naslednji učenci iz naše šole:

Ditka Volk - trobenta, Neža Avberšek in Ula Aurelija Gams-  klavirski duo.

Priznanje pa je usvojil Erazem Ocvirk - tolkala.

Čestitke!

 

Tekmovanje iz programiranja SCRATCH

9. januarja 2020, je na šoli potekalo šolsko tekmovanje v programiranju Scratch.

Učenka Živa Sever iz osmega razreda se je uvrstila na državno tekmovanje.

 

Čestitke!            

                                                                                                      Mateja Cigler

Mostar združuje mlade ustvarjalce

V decembru prejšnjega leta je Prosvetno društvo Mostar razpisalo natečaj, namenjen mladim pesnikom. K literarnemu ustvarjanju so bili povabljeni  osnovnošolci iz regije južne Evrope (bivša Jugoslavija), imenovani razpis pa ima pomenljiv naslov »Šantićev mednarodni festival djece pjesnika« (festival otrok pesnikov). 

Imenovani razpis smo prejeli tudi na OŠ Gustava Šiliha Velenje. Predstavitev razpisa mi je predstavljal nov izziv, da se preizkusim v poeziji in moja mentorica, Biserka Hrnčič, je v Mostar poslala dve moji pesmi. Z velikim zadovoljstvom sem v januarju sprejela povabilo v Mostar, kjer sem se udeležila finala imenovanega festivala.
V začetku februarja smo se odpravili na pot. Pospremila sta me moja mentorica in oče. Po naporni vožnji in namestitvi v sobe smo se zbrali v prostorih gostiteljev, kjer smo dobili program dejavnosti za tri dni bivanja v Mostarju. 
Sobotno dopoldne smo izkoristili za sprehod po tem naravnost čudovitem mestu. Popoldan pa smo imeli predstavitev življenja Alekse Šantića (priznan pesnik, ki je združeval »versko različnost« Mostarja) in nato pogovor z žirijo, ki je izmed 2200 prispelih del mladih pesnikov izbrala 30 finalistov. Sledil je literarni večer mladih pesnikov v »Pavarottijevi sali« Mostar. 
Naslednji dan smo se ob 10. uri zbrali na trgu Alekse Šantića, obiskali njegovo rojstno hišo, položili cvetje na njegov grob in prebirali najlepše svoje in Šantićeve verze. Vsi pa smo nestrpno čakali večer, ko smo bili gostje gledališča, v katerem je potekal finalni večer s čudovitim programom. Vse finaliste so povabili pred mikrofon, kjer smo predstavili svoje delo. Jaz pa sem svoj nastop popestrila še z violinskim nastopom. Moja pesem je bila nagrajena, in sicer »kot najvplivnejša pesem z globoko sporočilnostjo«. Po nastopu sem bila zelo navdušena, saj je bila publika zelo sproščena, prijetno vzdušje pa je bilo čutiti  prav tako pri Mostarčanih nasploh. Po programu so nam pripravili zabavo z glasbo in veliko torto. Tako so se naša prijateljstva še bolj utrdila.
Tretje jutro smo se zopet dobili v prostorih društva. Skupaj smo strnili vtise prejšnjih dni, izmenjali telefonske številke in si obljubili, da se bomo še srečali.
Natečaj je bil vsekakor nepozabna izkušnja in nagrada, ki sem jo prejela, mi veliko pomeni.

Ajla Dervišević in Biserka Hrnčič, OŠ Gustava Šiliha Velenje

ŠOLO V NARAVI 6. RAZRED - Prihod

​Razredničarki šestošolcev sporočajo, da je predviden prihod iz šole v naravi, danes 14. 2. 2020  ob 14 h.

Obvestilo za devetošolce in njihove starše!

Obveščamo vas, da bodo jutri, 14. 2. 2020 in v soboto, 15. 2. 2020 potekali informativni dnevi.

Več informacij najdete na spletnih straneh srednjih šol.

1/113

Please reload

Erasmus+ je program EU za sodelovanje na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014–2020. Program Erasmus+ je namenjen izboljšanju spretnosti in zaposljivosti mladih ter posodobitvi izobraževanja, usposabljanja in mladinskega dela.

Please reload

Slovenska mreža zdravih šol se odziva na probleme v zvezi z zdravjem otrok in mladostnikov ter se usmerja k razvojnim programom za promocijo zdravja na telesnem, duševnem, socialnem in okoljskem področju zdravja za učence, učitelje in starše.

 

Please reload

Temelj odgovornega odnosa do okolja ni le posredovanje in pridobivanje znanja, ampak dejavno spreminjanje kulture obnašanja in ravnanja. Ekošola je metodološko in mednarodno primerljiv program z medpredmetnim povezovanjem znanja za življenje, ki razvija odgovoren odnos do okolja, narave in bivanja nasploh.

Please reload

Kulturna šola je projekt, primarno namenjen obšolskim dejavnostim iz področja kulture  v osnovnih šolah, ki ima jasen cilj – dvigniti kvaliteto in obseg aktivnega in pasivnega kulturnega udejstvovanja učencev in njihovih staršev, starih staršev ter mentorjev v sklopu obšolskih dejavnosti, ki niso del šolskega kurikula.

Please reload

Cilj operacije je izboljšanje kompetenc in dosežkov mladih ter večja usposobljenost izobraževalcev prek večje uporabe sodobne IKT pri poučevanju in učenju. Vzgojno-izobraževalnim zavodom se sofinancira izgradnja brezžičnih omrežij in nakup IKT opreme, razvija se e-storitve in e-vsebine.

Please reload

Osnovna šola GUSTAVA ŠILIHA     Vodnikova 3    3320 Velenje    tel.: 03 898 42 20

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now