1652947097154.jpg

Jaz zate ti zame 2022

 

 

18. maja 2022 je na naši šoli potekala dobrodelna akcija ''Jaz zate, ti zame.'' Učenci so lahko v šolo prinesli igrače in stara oblačila, ki so jim premajhna ali jih ne nosijo več. Takih oblačil je res veliko, saj v teh šolskih letih intenzivno rastemo.

Akcijo je organizirala učiteljica Nina Rozman v okviru EKO-šole. Učiteljica nam je povedala, da smo akcijo začeli organizirati, da bi zmanjšali količino odvrženih oblačil, obutve in igrač. Meseca novembra je bila organizirana akcija, ki je potekala v okviru evropskega tedna zmanjševanja odpadkov.

Akcija na naši šoli poteka že deseto leto, zaradi korone pa je akcija dvakrat odpadla. Učenci večinoma prinašajo oblačila za deklice, nabere se res veliko starih oblačil in obutve. Najprej izberejo ustrezna oblačila in igrače za razstavo. Učenci iz posameznih razredov na dan akcije po razporedu pridejo na ogled razstavljenih oblačil in igrač. Večino prinesenih oblačil in igrač učenci odnesejo domov, radi vzamejo oblačila, ki so jim všeč, le malo jih ostane.

Na naši šoli pa je 2 leti potekala tudi modna revija, ki pa je zdaj ne izvajamo več zaradi organizacije, prostora in pomankanja interesa.

Učenci podpiramo takšne akcije, saj si s tem izmenjavajo še uporabna a rabljena, pogosto lepa oblačila. Če bi vsa oblačila, ki ostanejo ali so nam premajhna odvrgli, bi s tem povečali število odvrženih odpadkov, ki jih je že tako preveč.

Neca Bastič in Lorena Bjelić, 8.a

20220518_142040.jpg
20220518_142206.jpg
20220518_141709.jpg

REGIJSKO TEKMOVANJE V AKVATLONU

 

9 učencev naše šole se je v sredo, 18. 5. 2022, udeležilo tekmovanja v akvatlonu. Po preplavani določeni razdalji (odvisno od starosti), so se učenci hitro obuli in odtekli še 500 ali 1000 metrov.

V cilju jih je čakalo okrepčilo – lubenica, pomaranča, banana, sok in napolitanke.

 

Dosegli so nekaj odličnih rezultatov. V posamezni kategoriji sta zmagala ŠPELA POHOREC in GREGA NAVODNIK. Drugo mesto je osvojil TILEN MELANŠEK. Na tretjo mesto se je uvrstila NASTJA ROMIH. Nehvaležno četrto mesto pa sta si priborila NEŽA ŠTERK in NIKOLINA MILIJAŠ.

 

ŠPELA, GREGA, NASTJA in TILEN so se uvrstili na državno prvenstvo, ki bo 6. 6. 2022, v Ljubljani.

 

Vsem tekmovalcem iskrene čestitke!

                                                                                                         Špela Bukovec

DSC_0285.JPG

Tudi letos Poletno počitniško varstvo za mlajše šolarje

 

Izvajata ga MZPM Velenje in Mladinski center Velenje

 

V sredo, 18. maja 2022, so na Medobčinski zvezi prijateljev mladine (MZPM) Velenje objavili razpis za vpis v poletno počitniško varstvo mlajših šolarjev. Peto leto zapored bodo skupaj z Mladinskim centrom Velenje varstvo izvali vseh 9 počitniških tednov. V preteklih poletjih se je izkazalo, da je potreba po varstvu mlajših šolarjev velika, otroci pa se v poletnem počitniškem varstvu odlično počutijo, saj organizatorji poskrbijo za pester, ustvarjalen in športno obarvan program.

Več na povezavi.

Fotogr. 44. Čebelarsko tekmovanje.jpg

Državno tekmovanje iz čebelarstva

 

V soboto, 7. maja 2022, je na Biotehniški šoli v Mariboru potekalo 44. državno tekmovanje iz znanja čebelarstva. Tekmovanja smo se udeležile učenke Neca Bastič, Neža Ograjenšek, Metka Škrubej, Trina Kompare, Nikolina Grbić, Klara Kovač ter mentorica Romea Kanduti.  Po odpisanih tekmovalnih polah, so nam učenci šole razkazali njihovo že 150 let staro šolo in njeno prečudovito okolico. Povedali so nam, da imajo v lasti kar nekaj traktorjev, s katerimi si pomagajo pri obdelovanju svojega sadovnjaka. Pokvarjene traktorje tudi sami popravljajo v svoji delavnici, na katero so zelo ponosni. Ogledali smo si razburljiv terarij s kačami, najpogumnejši so dovolili, da se jim je kača ovila okoli vratu. Navdušeni smo bili nad majhnimi piščančki ter kužki. Ponudili so nam še prevoz s kočijo, kar je bilo nadvse zabavno. Zelo zanimiv je bil njihov muzej, ki prikazuje zgodovino čebel.

Ob koncu dneva so razglasili rezultate. Od vseh tekmovalcev naše šole sta se najbolje izkazali Metka Škrubej in Trina Kompare, ki sta osvojili srebrno priznanje, Nikolina Grbić ter Klara Kovač pa bronasto. Vsak čebelarski krožek je dobil tudi svojo hišico za divje opraševalce.

 

                                                                                                Klara Kovač, 7. a in

                                                                                        mentorica Romea Kanduti

EKOSOLA.jpg

JAZ ZATE-TI ZAME

(Razstava in menjava igrač in oblačil)

 

KAJ: ogled in izbor igrač in oblačil

KDAJ: v sredo, 18. maj 2022

KJE: v gospodinjski učilnici

 

RAZPORED OGLEDA ZA UČENCE:

RAZREDNA STOPNJA

 1. razred: 8.20-8.35

 2. razred: 8.35-8.50

 3. razred: 8.50-9.10

 4. razred:9.10-9.25

 5. razred: 9.25-9.40

 

PREDMETNA STOPNJA

 

Od 6.- 9. razreda: -po končanem pouku

vs.png

Tekmovanje Vesela šola

 

V sredo, 9. 3. 2022, je na centralni in podružnični šoli v Šentilju potekalo šolsko tekmovanje iz Vesele šole. Tekmovanja se je udeležilo 11 učencev. Na državno tekmovanje so se uvrstile 3 učenke iz POŠ Šentilj, in sicer Iza Lednik, Nika Jelen in Zala Drev Oprčkal in ena učenka iz centralne šole, in sicer Doroteja Gams. Državno tekmovanje je potekalo 13. 4. 2022 v osnovni šoli Karla Destovnika Kajuha Šoštanj. Doroteja Gams in Iza Lednik sta osvojili srebrno priznanje. Nika Jelen, Zala Drev Oprčkal, Mark Ocepek in Črtomir Janša pa bronasto priznanje. Vsem tekmovalcem čestitamo.

Mentorici Tatjana Barle in Maja Vertačnik

vegovo.jpg

VEGOVA PRIZNANJA (MATEMATIKA)

V ŠOLSKEM LETU 2021/2022

 

Za to šolsko leto so se zaključila tekmovanja v znanju matematike na vseh ravneh. Šolskega Kenguru tekmovanja se je udeležilo kar 171 učenk in učencev naše šole. Dobro so se izkazali in 69 jih bo prejelo Kenguru priznanja.

Kar 17 naših učencev se je uvrstilo na regijsko tekmovanje, 6. 4. 2022 v Preboldu.

To so:

Grega Navodnik

Tilen Gril

Bojan Veršec

Matic Čevnik

Val Goter

Klara Kovač

Zara Švraka

Veronika Kotnik

Cene Brglez

Juš Razboršek

Lenart Glinšek

Lara Jelen

Paraskeva Jauz

Trina Kompare

Nastja Romih

Jernej Berkenjačević

 

Najuspešnejši je bil sedmošolec Grega Navodnik, ki je z vsemi možnimi točkami osvojil prvo mesto. Lenart Glinšek je med osmošolci osvojil drugo mesto. Nastja Romih pa je med devetošolci zasedla 3. mesto. Prav vsi naši učenci pa so dosegli bronasto Vegovo priznanje.

Grega Navodnik, Lenart Glinšek in Nastja Romih so se uvrstili tudi na državno tekmovanje in vsi trije osvojili srebrna priznanja.

 

Čestitamo vsem tekmovalcem in se veselimo vaših uspehov naslednje leto!

cac61299-bba7-8afc-b782-df1021c1e65d.png

Spoštovani,

 

Posredujemo vam prvo številko e-Mesečnika za mlade iz programa To sem jaz, ki je na povezavi tukaj.

Mesečni predstavlja zelo aktualne, koristne in zanimive vsebine za mlade.

Na e-Mesečnik se lahko brezplačno naročite na: https://www.tosemjaz.net/e-novice/

book-pile.png

Nacionalno preverjanje znanja bo potekalo:

v sredo, 4. 5. 2022 – slovenščina za 6. in 9. razrede,

v petek, 6. 5. 2022 – matematika za 6. in 9. razrede,

v torek, 10. 5. 2022 – angleščina za 6. in 9. razrede.

 

NPZ se opravlja ob koncu 6. in 9. razreda osnovne šole in je za učence obvezno.

Na isti dan učenec opravlja znanje le iz enega predmeta. Preverjanje se pri posameznem predmetu opravlja pisno. Vsi učenci opravljajo NPZ iz določenega predmeta istega dne ob isti uri.

Opravljanje NPZ se bo pričelo ob 8.30.

Staršem in učencem 6. in 9. razredov bodo omogočeni vpogledi v ovrednotene preizkuse in izpise dosežkov preko spletnega portala http//npz.ric.si.

Za 9. razrede bo vpogled možen od 31. 5. do 3. 6. 2022 in za 6. razrede od 7. 6. do 10. 6. 2022.

Več informacij lahko pridobite iz Informacij za učence in starše, ki jih je izdal Državni izpitni center in objavil na spletni strani http://www.ric.si.

Učence 7. in 8. razredov bodo razredniki obvestili o dejavnostih v času pisanja NPZ.

PREDSTAVITEV OBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 2022/ 2023

Drage učenke, učenci in spoštovani starši!

 

Izbirni predmeti ponujajo možnost, da vsak učenec v okviru rednega šolskega programa izbere predmet, s katerim uresničuje svoje želje in interese po znanju na področju, ki mu je blizu. Pred vami je zloženka z opisi izbirnih predmetov za šolsko leto 2022/ 23.

ZLOŽENKA

​Postopek izbire obveznih izbirnih predmetov za naslednje šolsko leto bo tudi letos potekal preko eAsistenta.

 

​Učenec se naj odloči, katere predmete bi najraje obiskoval v naslednjem šolskem letu. Obvezno izbere 2 uri, 3. uro sme le z vašim dovoljenjem. Sledi rangiranje predmetov v eAsistentu.


Najprej se prijavite v vaš račun na eAsistentu in nato sledite navodilom.​​

Učencu izbirnih predmetov ni treba obiskovati, če že obiskuje glasbeno šolo z javno veljavnim programom, kar bo dokazal s potrdilom o vpisu v mesecu septembru. V eAsistentu je treba to označiti.

 Na osnovi interesov učencev, izkazanih v eAsistentu, bomo ugotovili, kateri izbirni predmeti se bodo drugo leto izvajali.

Izbor za obvezne izbirne predmete preko eAsistenta bo odprt od 11. 4. do 15. 4. 2022.

 

Če potrebujete pomoč pri prijavi, sporočite na elektronski naslov: mojca.pirc@os-gsve.si in vam bomo z veseljem pomagali pri prijavi.

PREDSTAVITEV NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 2022/ 2023

Drage učenke in učenci, spoštovani starši!

Neobvezni izbirni predmeti ponujajo možnost, da vsak učenec v okviru rednega šolskega programa izbere predmete, s kateri uresničuje svoje želje in interese po znanju na področju, ki so jim blizu. Izbirni predmeti so v drugi triadi neobvezni, ko jih učenec izbere, pa je obiskovanje teh predmetov obvezno. Pred vami je ponudba izbirnih predmetov za šolsko leto 2022/23.

KNJIŽICA PREDSTAVLJENIH PREDMETOV

 

Prosimo vas, da po skrbnem premisleku in posvetovanju v družini izberete neobvezni izbirne predmete. Izbirni postopek bo potekal prek e-asistenta in do odprt do torka, 28. 4. 2022. V primeru težav pri prijavi se lahko obrnete na razredničarko ali računalničarko Mojco Pirc.

 

Po pravilniku učenec 4., 5. in 6. razreda lahko izbere največ dve uri pouka neobveznih izbirnih predmetov tedensko. To pomeni, da lahko učenec izbere tuj jezik (2 uri tedensko) ali pa največ dva različna neobvezna izbirna predmeta po 1 uro tedensko.

 

Vsem izbirnim predmetom je skupno:

 • da so na urniku po eno uro na teden (jezik dve uri)

 • da so za učenca obvezen del njegovega urnika;

 • da se ocenjujejo.

 

Ker je število učencev pri posameznih skupinah izbirnih predmetov določeno z normativi, vas prosimo, da pod izbiro napišete še vsaj en rezervni izbirni predmet.

Pri načrtovanju skupim smo omejeni z normativi. Ker obstaja možnost, da ne bomo mogli ugoditi vsem prvim željam, izberite predmet skrbno.

Želimo, da bi učenci izbrali tiste predmete, ki jih resnično veselijo in zanimajo.

Izbor za  neobvezne izbirne predmete preko eAsistenta bo odprt do 28.4.2022.​​

Če potrebujete pomoč pri prijavi, sporočite na elektronski naslov: mojca.pirc@os-gsve.si in vam bomo z veseljem pomagali pri prijavi.

IMG_20220411_175310.jpg

Uspeh naših mladih raziskovalcev

 

V ponedeljek, 11. aprila, je v Domu kulture Velenje potekala razglasitev rezultatov, podelitev pohval, nagrad in skulptur v gibanju Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline.

OŠ Gustava Šiliha Velenje je letos v gibanju sodelovala s štirimi raziskovalnimi nalogami. Ditka Volk je pod mentorstvom Andreje Ostruh in Jožeta Volka pripravila raziskovalno nalogo Kako smo uglašeni?. Damijan Vodušek je bil mentor trem raziskovalcem: Ajli Dervišević in Urbanu Maretiču, ki sta sodelovala z raziskovalno nalogo Ločevanje odpadkov, ter Amarju Omeroviću z nalogo Star računalnik še ni za v staro šaro. Zala Gril  je pod mentorstvom Suzane Pustinek in Mateje Kunc raziskovala Samotestiranje s hitrimi antigenskimi testi.

Ajla in Urban sta za svojo raziskovalno nalogo prejela bronasto, Ditka pa zlato priznanje. Prve tri naštete naloge so se uvrstile tudi na državno tekmovanje, ki bo 16. maja potekalo v Murski Soboti.

Mladim raziskovalcem in njihovim mentorjem iskreno čestitamo ter jim želimo veliko uspeha na njihovi nadaljnji raziskovalni poti!

Neimenovano.jpg

POMLADANSKA ČISTILNA AKCIJA

V okviru projekta Dan za spremembe smo v petek, 8. 4. 2022,

v OŠ Gustava Šiliha izvedli pomladansko čistilno akcijo.

V okolici šole smo pobirali smeti in urejali okolje. 

En velik hvala vsem sodelujočim učencem in učiteljem.

Eko team

Dom 2.jpg

Povratek 9. b razreda iz šole v naravi -SPREMEMBA URE POVRATKA!

Učenci 9. a se z učitelji vračajo iz šole v naravi. Predviden prihod na avtobusno postajo pri OŠ Anton Aškerc je 15.45. 

Povratek 9. a razreda iz šole v naravi

Učenci 9. a se z učitelji vračajo iz šole v naravi. Predviden prihod na avtobusno postajo pri OŠ Anton Aškerc je 16.00. 

Pozdrav 9. b razreda iz šole v naravi

Učenci z učiteljema sporočajo, da so srečno in varno prispeli v CŠOD Vojsko. 

Pozdrav 9. a razreda iz šole v naravi

Učenci z učiteljicama sporočajo, da so srečno in varno prispeli v CŠOD Vojsko. Na poti so si ogledali tudi Antonijev rov, ki je skrajšal pot do Vojskega.

grad 2.jpg

Kulturni dan: Zgodovina srednjega veka

Sedmošolci smo pretekli teden spoznavali, kakšno je bilo življenje v srednjem veku. Pri tem so nam pomagali kustosi na Velenjskem gradu, kamor se je odpravil vsak razred posebej.

Razred smo razdelili v dve skupini. Punce smo odšle na ogled gradu ter spoznavat zgodovino srednjega veka. Kustosinja nas je popeljala okoli gradu, kjer nam je predstavila obrambni sitem ter način življenja. Spoznali smo rozeto na vrhu portala, ki je pomenila, da kar slišiš v gradu, ostane v gradu, tega so se ljudje v tistih časih brezpogojno držali.  Nato smo si ogledali življenje v srednjem veku. Predstavili so nam plemiške grbe, po katerih so se prepoznavali v bojih.  Spoznali smo, kako je bila družba urejena v tistem času ter govorili o vlogi in položaju cerkve, priviligiranih plemičev in najštevičnejših, a najbolj ubogih, kmetih. Spoznali smo tudi, da je fevdalizem družbena ureditev, ko je plemič oddajal svojo zemljo v zameno za vojsko v primeru vojne ali delež pridelka, ki mu rečemo tudi dajatve. Kot zanimivost smo izvedeli tudi, da Velenjski grad ni bil nikoli poražen. Po malici se je naša skupina odpravila izdelovat freske. Najprej smo zmešali apno in pesek ter ga na nanesli na kos stiropora. Na obložen stiropor smo položili sliko in po črtah delali luknjice, ki so nam kasneje pomagale pri obliki rastline, ki smo jo pobarvali. Za barvanje smo uporabili le tri osnovne barve. Imeli smo se zelo lepo in pridobili veliko novega znanja.

Članek sva napisali Glorija Jokič in Veronika Kotnik, 7. a.

book-pile.png

DRŽAVNO TEKMOVANJE IZ ANGLEŠČINE ZA 8. in 9. razred

 

Na državnem tekmovanju iz angleškega jezika, ki se je odvijalo 16. marca 2022, se je zbralo 420 najuspešnejših učencev iz vseh slovenskih regij.

Našo šolo je zastopal učenec 8. razreda Tim Brunšek. Za izkazano raven znanja angleščine je prejel srebrno priznanje, kar je odlična nagrada za vložen trud med pripravami na tekmovanje ter spodbuda za nove dosežke v prihodnjem šolskem letu.

Iskrene čestitke!

                                               Metka Fendre, mentorica

Planica 1.jpg

OGLED SKOKOV V PLANICI

V četrtek, 24. 3. 2022, smo se učenci naše šole odpravili na ogled smučarskih poletov v Planico. Še malo zaspani smo se ob šestih zjutraj zbrali na avtobusni postaji. Po dveh urah in pol vožnje smo se končno pripeljali na prizorišče dogodka.

Že na avtobusu se je čutilo, da je v ozračju posebno vzdušje. Ko smo prispeli na cilj, se je to le še stopnjevalo. Zaradi gneče smo se počasi premikali proti skakalnici, že od daleč pa se je slišalo množico veselih navijačev. Marsikomu je ob pogledu na skakalnico zastal dih, saj je le-ta visoka kar 225 metrov. Posebno navijaško vzdušje se je po prihodu v prireditveni prostor le še povečalo. Navdušeni šolarji smo s strahospoštovanjem gledali skakalce, ki so lagodno leteli do vznožja velikanke. Nepozabno. Sonce nas je grelo že od samega začetka pa do konca obiska, kar nam je ob dobrih skokih narisalo  nasmeške na obrazu. Za boljšo voljo mladih navijačev je poskrbela tudi skupina Joker Out. Le ta je med gledalce prinesla še dodatno veselje, kar se je poznalo tudi na glasnem navijanju. V Planici so na dan, ko jo obiščejo večinoma otroci, organizirali tudi dan brez alkohola. Podjetje Sola je vsem šolarjem podarilo kar 6000 pločevink  jabolčnega soka.

Obisk v Planici je bila izjemna izkušnja, ki si jo želimo še kdaj ponoviti. Utrujeni, a še vedno polni adrenalina, smo prispeli v Velenje. Hvaležni smo, da nam je šola omogočila ogled poletov, saj je za njimi ostalo mnogo lepih spominov.

 

                                                                         Tjaša Dobrovnik in Saša Hribar, 8.a 

Povratek iz šole v naravi 7. razred

Sedmošolci se z učitelji vračajo iz šole v naravi. Predviden prihod na avtobusno postajo pri OŠ Anton Aškerc je 16.30. 

20220321_200745.jpg
20220322_095749.jpg

Šola v naravi 7. razred

 

Učenci sporočajo, da se imajo lepo. Vreme je sončno in prijetno toplo.

 

 

POZDRAV SEDMOŠOLCEV

Sedmošolci z učitelji sporočajo, da so prispeli v sočno Fieso. Imajo se fino.

20220322_094851 (1).jpg

Anketa o šolski prehrani

Anketa je nahaja na spodnji povezavi.

https://1ka.arnes.si/a/46d51043

Hvala!

govorilne ure_3.jpg

Popoldanske govorilne ure

Obveščamo vas, da bodo popoldanske govorilne ure v marcu ponovno izvedene v živo, v skladu s trenutno veljavnimi zdravstvenimi ukrepi.

Za matično šolo bodo govorilne ure potekale v četrtek, 10. 3. 2021 in za POŠ Šentilj v četrtek, 17. 3. 2021, v obeh primerih med 17. in 18. uro.

 

Prosimo vas, da se za termin pravočasno dogovorite z učitelji.

 

Lepo vas pozdravljam in vam želim vse dobro.

Damjan Gašparič, ravnatelj

Tekmovanje iz znanja angleščine za 6. r

 

V mesecu marcu je bilo v Sloveniji prvikrat organizirano tekmovanje iz znanja angleščine za učence 6. r, in sicer na temo poznavanja življenja živali. Tekmovanja se je udeležilo tudi 19 učencev naše šole. Več kot 80 % možnih točk in s tem bronasto priznanje so dosegli Tristan Hrustel, Ana Pačnik in Sara Kadri. Povabljeni so tudi na državno tekmovanje, na katerem se bo 12. aprila v Ljubljani pomerilo najboljših 500 šestošolcev iz vse Slovenije.

Čestitke!

Metka Fendre, mentorica

IMG_20220219_110956.jpg
logo.png

TEKMOVANJE BOBER

 

 

Šolsko tekmovanje Bober je potekalo v tednu 8.11. do 12.11. 2021.  Udeležilo se ga je 8 učencev iz 4. razreda, 9 učencev iz 5. razreda, 2 učenca iz 6. razreda, 11 učencev iz 7. razreda,  8 učencev iz 8. razreda in 3 učenci iz 9. razreda. Skupaj  so osvojili 14 bronastih priznanj.

 

Na državno tekmovanje se je uvrstila učenka Ana Graber iz 8. razreda.

Državno tekmovanje pa je potekalo 12.2.2022 na fakulteti za računalništvo in elektrotehniko v Mariboru.

ANA GRABNER  je na državnem tekmovanju usvojila SREBRNO priznanje.

 

 

Za izkazano znanje in osvojena priznanja jim iskreno čestitamo!

 

Mentorica

Mojca Pirc

Snowman-Letter-size.jpg

Spoštovani starši.

Približujejo se težko pričakovane, a hkrati zaslužene zimske počitnice. Trajale bodo od 28. 2. 2022 do 4. 3. 2022. Učenci se v šolo vrnejo v ponedeljek, 7. 3. 2022.

Posredujem še ponudbo počitniških aktivnosti, ki jih ponuja Festival Velenje ter obvestilo o pustovanju. TUKAJ

Vam in vašim otrokom želim prijetne in sproščene zimske počitnice.

 

Lepo vas pozdravljam.

Damjan Gašparič, ravnatelj

Spoštovani starši.

Spoštovani starši!
V sredo, 9. 3. 2022 poteka splošna stavka v vzgoji in izobraževanju, ki je bila izglasovana tudi v našem zavodu, zato ta dan ne bo vzgojno izobraževalnega procesa.
Obvestilo za starše je pripravil GO SVIZ Slovenije in je v prilogi. 

 

PRILOGA

Lepo vas pozdravljam.

Damjan Gašparič, ravnatelj

Šola za starše - FEBRUAR - Sara Jerebic.PNG

TRETJE SPLETNO PREDAVANJE ŠOLE ZA STARŠE

V ponedeljek,  21. 2. 2022 vas Zveza prijateljem mladine Velenje vabi na spletno predavanje, ki poteka pod nazivom Otroci so naše največje bogastvo.

TEMA: Razumevanje in zdravljenje otroških travm

Predavateljica: Sara Jerebic, specialistka zakonske in družinske terapije, doktorica znanosti s področja Zakonske in družinske terapije

 

Predavanje bo potekalo preko aplikacije ZOOM. Za sodelovanje na predavanju prosimo za prijavo na mzpm.velenje@vilarozle.si, do ponedeljka, 21. januarja 2022, do 13. ure. Na dan predavanja vam pošljemo povezavo na vašo e-pošto.

Več si lahko preberete tukaj.

vpis.jpg

VPIS OTROK V PRVI RAZRED

 

Kdaj in kako? V mesecu februarju po pošti.

 

Kdo? Otroci, ki bodo v koledarskem letu 2022 dopolnili starost 6 let (rojeni leta 2016) in živijo v šolskem okolišu OŠ Gustava Šiliha. In otroci, ki so lani imeli odložitev šolanja.

 

Starši oz. skrbniki boste obvestilo o vpisu prejeli po pošti najkasneje do 4. 2. 2022.

 

Postopek prepisa: Otroka vpišete pri nas, nato pa na izbrano šolo naslovite pisno vlogo za prešolanje. Enak postopek velja za starše, ki želite prepisati otroka na našo šolo, a ne živite v našem šolskem okolišu.

 

Odložitev šolanja: Če razmišljate o odložitvi šolanja vašega otroka, naslovite do konca februarja na šolo pisno vlogo za odložitev šolanja. O vlogi odloča strokovna komisija, ki jo imenuje ravnatelj šole.

 

Zdravniški pregled pred vstopom v šolo opravljajo v ZD Velenje. Vabilo na zdravniški pregled boste prejeli po pošti naknadno.

 

Za več informacij glede vpisa v prvi razred lahko pokličete svetovalno delavko na telefonsko številko 03 89 84 227.

 

Vpis otrok v javno šolo ureja Zakon o osnovni šoli (UR. l. RS, 81/06).

book-pile.png

INFORMATIVNI DNEVI za devetošolce

11. februarja (v petek ob 9. in 15. uri) in 12. februarja (v soboto ob 9. uri) bodo potekali na daljavo.

Posredujemo vam okrožnico in seznama s spletnimi povezavami do posamičnih informativnih dni posebej za srednje šole in posebej za dijaške domove.

Za več informacij lahko pokličete svetovalno delavko na telefonsko številko 03 89 84 229.

papir.jpg

ZBIRALNA AKCIJA PAPIRJA

(februar 2022)

 

V mesecu februarju smo imeli  2. zbiralno akcijo papirja. Zbrali smo 2 600 kg starega papirja.

Največ starega papirja je zbral 4.b razred.

Na drugo mesto se je uvrstil 3.a razred in tretji je bil 7.a razred.

 

Čestitamo!

1644225945741.jpg

POZDRAV ŠESTOŠOLCEV

Šestošolci z učitelji sporočajo, da so prispeli na Kope in že uživajo na snegu.

pz.jpg

PRIPRAVE MLADINSKEGA PEVSKEGA ZBORA OŠ GUSTAVA ŠILIHA VELENJE

»Zaprite oči in izklopite misli.« Res je težko izklopiti misli, če si devetošolec in veš, da so to tvoje zadnje priprave s pevskim zborom OŠ Gustava Šiliha Velenje. Namesto da bi se umirila in poglobila v svoj svet, mi misli uhajajo na vse doslej preživete trenutke. »GONNNG …  GONNNNG … GONNNNG …«

Začutim hitro bitje srca in cmok v grlu ob pogledu na belo plastično stvarco, ki bo zdaj zdaj odločila. Greš ali ne greš – to je tu vprašanje? Uh, olajšanje, samo ena rdeča črtica. Na srečo smo vsi negativni, a toliko bolj pozitivni, ko končno vstopamo na avtobus, ki odvijuga proti našemu cilju – CŠOD Zreče.

»DINNNNG … DINNNNG … DINNNG …« V jedilnici že diši po domačem golažu in biskvitnem pecivu. Vznemirjeni in polni energije se pripravimo na intenzivno petje. »To je bil tvoj dan ljubezni …,« se razlega iz učilnice po hodnikih in doni tako ubrano, da me oblije kurja polt in obda občutek sreče. »DONNNG … DONNNG ...« Mrzlično iščemo naglavne svetilke, saj pred domom že čakata učiteljici Andreja in Jolanda, da nas odpeljeta na nočni sprehod nad Zrečami. Zunaj diši po hladni zimi, na nebu žari 1000 in več zvezd, na naših licih pa se rišejo nasmehi in iskrice v očeh.

»Orion, saksofon, mesec, kontrabas …« Melodija se pritihotapi v moje misli med vibracijami terapije z gongi, mene pa odnaša vedno globlje v sanje. Sobota je. Prebudimo se v sončen dan in najprej pretegnemo mišice, po zajtrku pa se lotimo pevskih vaj. Beremo note, grizemo besedilo, iščemo skupne harmonije …

»DENNNG …DENNNG …« In dan mine kot blisk. Novi člani zbora že ponosno izgovarjajo: »Zaobljubljam, da bom…« Po uspešno prestanem krstu, ki smo ga pripravile devetošolke, polni radosti in pričakovanj čakamo na presenečenje večera … »DINNNNG … DONNNG … DONNNG …« »Ko boste pripravljeni, lahko počasi odprete oči.« Oh, ne. A je že konec? In tako hitro, kot se je začelo, so se po zvočni kopeli z gongi tudi končale naše priprave.

 

                       Napisali učenki devetih razredov Ditka Volk in Nika Napotnik.

1644225945741.jpg

POVRATEK ŠESTOŠOLCEV IZ ŠOLE V NARAVI

Šestošolci se z učitelji vračajo iz šole v naravi. Predviden prihod na avtobusno postajo pri OŠ Anton Aškerc je 13.45. 

kolebnica.jpg

GUSTI SKAČE S KOLEBNICO

 

V mesecu januarju so učenci pri urah športa, med odmori in v oddelkih podaljšanega bivanja tekmovali v izzivu GUSTI SKAČE S KOLEBNICO. Tekmovali so v treh kategorijah:

 

 1. Učenci od 1. do 5. razreda matična šola.

 2. Učenci od 6. do 9. razreda matična šola.

 3. Učenci 1. do 5. razreda podružnična šola Šentilj.

 

Zmagovalci 1. kategorije so postali učenci 2. B. Skupno so s kolebnico naredili 48.810 poskokov.

Zmagovalci 2. kategorije so postali učenci 6. B. Skupno so s kolebnico naredili 109.031 poskokov.

Zmagovalci 3. kategorije pa so postali učenci 4. C. Skupno so s kolebnico naredili 105.311 poskokov.

 

Učenci celotne matične šole so s kolebnico skupno naredili 604.356 poskokov, učenci celotne podružnične šole pa skupno 282.554 poskokov.

 

Čestitke vsem!

 

Vodja projekta Zdrava šola Kaja Kus

Obvestilo

V petek, 21.1.2022 bo na šoli motena telefonska linija zaradi del na omrežju.

Če nas potrebujete smo dosegljivi preko elektronske pošte ali na telefonsko številko 03 8984220.

Hvala za razumevanje!

preglovo.jpg

REZULTATI ŠOLSKEGA TEKMOVANJA ZA

 PREGLOVO PRIZNANJE

 

 

Šolsko tekmovanje za Preglovo priznanje je potekalo 17. 1. 2022. Udeležilo se ga je 13 učencev 8. razreda in 7 učencev 9. razreda.

 

Na regijsko tekmovanje so se uvrstili:

 

LENART GLINŠEK, 8. a

JAKA ALEKSANDER SEVER, 8. b

NIKA NAPOTNIK 9. a

 

Regijsko tekmovanje bo 26. 3. 2022.

 

Vsem tekmovalcem čestitam za dosežene rezultate.

 

Mentorica Špela Gaberšek

papir.jpg

ZBIRALNA AKCIJA PAPIRJA

 

To sredo, 2. 2. 2022, bo druga letošnja zbiralna akcija starega papirja.

 

Papir zbira vsak razred zase!!!

 

Če papir namenjate posameznemu razredu in ga je manj kot 100 kg, PROSIMO, da ga ne vozite na Dinos (pripeljite ga do šole).

 

Zaradi spremenjenega prometnega režima po Vodnikovi cesti, je dovoz z avtomobilom možen za šolo (mimo glasbene šole).

 

DEŽURSTVA PRI ZBIRALNIKU PAPIRJA ZA ŠOLO:

7.40 - 9.50 –učiteljica NINA in učiteljica Irena S.

13.00 - 14.30 – učiteljica NINA, učiteljica MANJA

 

HVALA ZA RAZUMEVANJE

Veliko zbranega papirja vam želi vaš tim Eko šole.

pajek.jpg

REZULTATI DRŽAVNEGA TEKMOVANJA ZA PROTEUSOVO PRIZNANJE

 

 

Državno tekmovanje iz biologije za Proteusovo priznanje je potekalo 3. decembra 2021. 

Učenec 8. b, Jaka Aleksander Sever, je s svojo izjemno pripravljenostjo osvojil ZLATO Proteusovo priznanje.

 

Čestitke!

                                                                                                 Mentorica

Špela Gaberšek

prenos.png

SPREMEMBA VOZNIH REDOV

Nove vozne rede si lahko pogledate tukaj.

prenos.png

 

Sprememba odhoda avtobusov 24. 12. 2021

 

Vsi odhodi avtobusov so ob 13. uri izpred že znanih postajališč.

IMG_20211201_103620.jpg

Naša šola ponovno prejela kulturno zastavo

 

Pred poletnimi počitnicami smo prejeli novico, da je OŠ Gustava Šiliha Velenje že četrtič uspešno kandidirala na razpisu »Kulturna šola«. Dokazali smo, da kakovostno delujemo na različnih kulturnih področjih, zato smo ohranili naziv, ki nam pripada do 31. avgusta 2025. V sredo, 1. decembra,  nas je obiskala gospa Nina Mavec Krenker, vodja Območne izpostave Velenje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, in nam uradno predala novo kulturno zastavo in priznanje.

Na Gustavki smo ponosni na to, da smo ohranili naziv in trudili se bomo, da tudi v tem nekoliko posebnem času uspešno delujemo na področju kulture.

govorilne ure_3.jpg

SKUPNE GOVORILNE URE

Spoštovani starši,

obveščamo vas, da bodo v četrtek, 9. 11. 2021, med 17. in 18. uro skupne govorilne ure.

Skupne govorilne ure bodo potekale do nadaljnjega kot so v mesecu novembru.

Prosimo vas, da se z učitelji predhodno dogovorite za termin govorilne ure.

2017-09-30-05-46-47.jpg
sladkorna.jpg

ŠOLSKO TEKMOVANJE IZ KEMIJSKIH POSKUSOV

Štirje učenci 8. razreda so sodelovali na šolskem tekmovanju iz kemijskih poskusov. WENIK HRASTOVEC in SMAJO ZUKIČ sta izvedla poskus Faraonova kača, TJAŠA PODLESEK in JAKA ALEKSANDER SEVER pa sta izvedla poskus Črna kača. Oba poskusa sta osvojila bronasto priznanje. 

Čestitke vsem!

Mentorica: Špela Gaberšek

DRŽAVNO TEKMOVANJE V ZNANJU O SLADKORNI BOLEZNI

 

V soboto, 20. 11. 2021, je potekalo 23. državno tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni. Našo šolo so zastopali Trina Kompare, Jaka Aleksander Sever in Lenart Glinšek, ki so se odlično odrezali že na šolskem izbirnem tekmovanju. Tekmovalci so za izkazano znanje prejeli zaslužena priznanja:

                        Jaka Aleksander Sever – SREBRNO PRIZNANJE

                        Trina Kompare – BRONASTO PRIZNANJE

                        Lenart Glinšek – BRONASTO PRIZNANJE

Vsem tekmovalcem iskrene čestitke za izjemno znanje o sladkorni bolezni in osvojena priznanja.

 

                                                          Mentorica: Suzana Pustinek

book-pile.png

ŠOLSKO TEKMOVANJE IZ ANGLEŠČINE ZA 8. in 9. r

 

25 osmošolcev in 11 devetošolcev naše šole je 11. novembra 2021 tekmovalo v znanju angleškega jezika. Tekmovanje se je odvijalo na šoli, učenci pa so reševali tekmovalno polo vsak v svoji starostni skupini.

Prag za bronasto priznanje je doseglo 10 osmošolcev: Tim Brunšek, Lorena Bjelić, Lara Jelen, Gal Tamše, Amra Džafić, Dominik Pačnik, Aleksander Jaka Sever, Brina Podgoršek, Lenart Glinšek in Tomaž Špegelj.

Med devetošolci bronasto priznanje prejmejo: Ajla Dervišević, Špela Pohorec, Anisa Šarić, Nika Napotnik, Jernej Berkenjačević in Urban Maretič.

 

Na državno tekmovanje, ki bo potekalo v marcu 2022, je povabljen Tim Brunšek.

Iskrene čestitke!

                                                                                                                                                                                                        mentorica Metka Fendre

book-pile.png

ŠOLSKO TEKMOVANJE IZ ANGLEŠČINE ZA 8. in 9. r

 

25 osmošolcev in 11 devetošolcev naše šole je 11. novembra 2021 tekmovalo v znanju angleškega jezika. Tekmovanje se je odvijalo na šoli, učenci pa so reševali tekmovalno polo vsak v svoji starostni skupini.

Prag za bronasto priznanje je doseglo 10 osmošolcev: Tim Brunšek, Lorena Bjelić, Lara Jelen, Gal Tamše, Amra Džafić, Dominik Pačnik, Aleksander Jaka Sever, Brina Podgoršek, Lenart Glinšek in Tomaž Špegelj.

Med devetošolci bronasto priznanje prejmejo: Ajla Dervišević, Špela Pohorec, Anisa Šarić, Nika Napotnik, Jernej Berkenjačević in Urban Maretič.

 

Na državno tekmovanje, ki bo potekalo v marcu 2022, je povabljen Tim Brunšek.

Iskrene čestitke!

                                                                                                                                                                                                        mentorica Metka Fendre

IMG_20211123_110922.jpg

Dan Rudolfa Maistra, prijatelja Gustava Šiliha

 

 

Na dan, 23.11.1918, je Rudolf Maister, domoljub in pesnik, s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil. S tem je Slovenijo obogatil za večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške. Njegov sodelavec je bil slovenski pisatelj in pedagog, Gustav Šilih, rojen v Velenju.

V torek, 23.11.2021, sta podžupanja in direktor Splošne knjižnice Velenje obiskala in pozdravila naše osmošolce in razdelila knjigo Gustava Šiliha Beli dvor/Nekoč je bilo jezero. Knjigo podarja Šaleško društvo »general Maister« Velenje, projekt pa je s sofinanciranjem podprla tudi Mestna občina Velenje.

 

Za dar se iskreno zahvaljujemo!

box_zpms-795x405-1.jpg

2. online predavanje Šole za starše

Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje vabi na 

 2. online predavanje Šole za starše pod nazivom “Otroci so naše največje bogastvo”

Tokratna tema je: Izčrpani, pregoreli? Kako do notranjena ravnotežja?

Predavatelja: dr. Albert in Leonida Mrgole

Več na povezavi 

mat_drevo.jpg

RAZVEDRILNA MATEMATIKA

 

V sredo, 1. decembra 2021 je na šoli potekalo šolsko tekmovanje v Razvedrilni matematiki.

Tekmovalo je 37 učenk in učencev od 5. do 9. razreda.

Bronasto priznanje je osvojilo 13 učencev.

Na državno tekmovanje se je uvrstila osmošolka Ana Grabner. Potekalo bo v soboto, 5. 2. 2022 v Celju.

VEČ

IMG_20211222_121251.jpg

TD - Zgradimo si mesto za na splet

V sredo, 22. 12. 2021 smo s šestošolci izvedli TD na temo obdelave papirja. Skupaj z učiteljema LUM in TIT smo oblikovali in barvali mestne površine, na katere smo postavili hiše in bloke. Moramo pa še dodati, da mesto ni samevalo, temveč se je skozi mesto vozil tudi vlak, ki smo ga prejeli kot donacijo od podjetja MEHANOTEHNIKA IZOLA.

2017-09-30-05-46-47.jpg

ŠOLSKO TEKMOVANJE IZ KEMIJSKIH POSKUSOV

 

 

Štirje učenci 8. razreda so sodelovali na šolskem tekmovanju iz kemijskih poskusov.

WENIK HRASTOVEC in SMAJO ZUKIČ sta izvedla poskus Faraonova kača,

TJAŠA PODLESEK in JAKA ALEKSANDER SEVER pa sta izvedla poskus Črna kača.

Oba poskusa sta osvojila bronasto priznanje. 

 

 

 

Čestitke vsem!

Mentorica: Špela Gaberšek

ana_lenart_edited.jpg
val.jpg

SREBRNI LOGIKI

 

Kljub razmeram, v katerih smo v tem šolskem letu, nam je uspelo izpeljati šolsko tekmovanje iz logike in se udeležiti državnega tekmovanja za sedmošolce in regijskega-izbirnega za osmošolce in devetošolce v Šempetru.

 

Med sedmošolci je bil zelo uspešen Val Goter z osvojenim srebrnim priznanjem.

 

Na državno tekmovanje  za osmošolce  v Ljubljani sta se po uspešnem reševanju nalog na regijskem-izbirnem tekmovanju uvrstila Lenart Glinšek in Ana Grabner.

Oba sta uspešno reševala tudi naloge na državnem in osvojila srebrno priznanje iz logike.

 

 

Za izkazano znanje in osvojena priznanja jim iskreno čestitamo!

                                                                                

 

Mentorica Jolanda Krofel

pajek.jpg

REZULTATI ŠOLSKEGA TEKMOVANJA ZA PROTEUSOVO PRIZNANJE

 

Šolsko tekmovanje za Proteusovo priznanje je potekalo 20. 10. 2021. Udeležilo se ga je 10 učencev.

Bronasto Proteusovo priznanje prejmejo

JAKA ALEKSANDER SEVER, 8. b

ANA GRABNER, 8. b

LANA ACMAN, 8. b

DITKA VOLK, 9. b

 

Jaka Aleksander Sever se je uvrstil na državno tekmovanje, ki bo 3. 12. 2021.

Vsem tekmovalcem čestitam za dosežene rezultate.

 

Mentorica

Špela Gaberšek

EKOSOLA.jpg
OBLACILA.jpg
papir.jpg

10. ZBIRALNA AKCIJA IGRAČ IN OBLAČIL

JAZ ZATE- TI ZAME

 

 

Na naši šoli bo že 10. leto potekala akcija JAZ ZATE-TI ZAME v okviru Ekošole oziroma evropskega tedna zmanjševanja odpadkov v mesecu novembru.

Zbiramo igrače in oblačila.

Učenci lahko prinesete v šolo rabljene, a še uporabne igrače. Enako velja za oblačila, ki ste jih prerasli

Razstavo in menjava igrač in oblačil, ki smo jih zbirali v mesecu novembru bomo izvedli v drugi polovici šolskega leta.

ZBIRNO MESTO: 4.B (pri učiteljici Nini Rozman)

ZBIRALNA AKCIJA PAPIRJA

(oktober 2021)

 

V mesecu oktobru smo imeli  prvo zbiralno akcijo papirja. Zbrali smo 3 700 kg starega papirja.

Največ starega papirja je zbral 7.c razred.

Na drugo mesto se je uvrstil 6.a razred in tretji je bil 8.b razred.

 

Čestitamo!

komemoracija.jpg

KOMEMORACIJA OB SPOMENIKU PADLIM V STAREM VELENJU

 

V četrtek, 21. 10. 2021, smo se v Starem Velenju poklonili 25 žrtvam nacizma. Komemoracije smo se udeležili tudi učenci Osnovne šole Gustava Šiliha Velenje in se spominjali žrtev in njihovih svojcev, naših sonarodnjakov, ki  so želeli živeti, ampak so morali v borbi za svobodo, ki jo uživamo danes,  umreti. Hoteli so živeti v miru, v svobodi, v svoji domovini, na svoji zemlji, med svojimi ljudmi. Pri programu je sodeloval tudi naš mladinski pevski zbor, ki se je predstavil z ljudskimi pesmimi: Teče mi teče vodica in Kaj ti je deklica. Nika, Njegoš, Tjaša in Zala so recitirali Kajuhove recitacije: Žalostna, Pesem matere treh partizanov, Jesenska in  Materi padlih partizanov. Slišali smo tudi recitacijo Lojzeta Sonca Transport. Ta govori o italijanskem fašističnem taborišču Monigo, kjer je bilo zaprtih tudi veliko Slovencev, varni niso bili niti otroci. Nekaj pomembnih besed je za tem spregovorila predsednica Območnega združenja za vrednote NOB Velenje ga. Andreja Katič. Na koncu so pomočnica ravnatelja Romea Kanduti , gospa Andreja Katič in gospod Stani Brglez položili vence vsem padlim. Ponosni moramo biti na naše borce in žrtve, ki so izgubile življenje zato, da lahko mi danes živimo v miru in svobodi.

 

                                                     Ema Čaušević, Ajša Velić, Inaja Dedić, 7.b

20211014_141921.jpg
Vesna.jpg
LOGIKApic_0.png

26. september – evropski dan jezikov

Ta poseben dan smo na naši šoli pri urah tujega jezika obeležili z različnimi aktivnostmi. Z višješolci smo se pogovarjali o poznavanju tujih jezikov, brali besedila, na mobilnih telefonih smo reševali kviz in preverjali raven znanja tujega jezika, poslušali smo tuje skladbe in ugotavljali, v katerem jeziku so, nekateri učenci so razmišljali in zapisovali, zakaj je učenje tujih jezikov pomebno,  pripravili so mini potovalne slovarčke , izbrali so si svojo misel in jo zapisali v vsaj treh tujih jezikih – nekateri so se celo lotili risanja pismenk ... Mlajši učenci so peli in likovno ustvarjali, učili  so se uporabljati  različne slovarje in tako spoznavali nove besede.  

Da zavedanju o pomenu lastnega jezika kot tudi tujih ne bi prehitro utonilo v pozabo, smo nekaj utrinkov razstavili v 3. nadstropju naše šole.

KUL(t)URA – muzikal Vesna

V sredo, 13. oktobra 2021, smo se z učenci v večernih urah odpravili v Dom kulture Velenje.  Po predhodnem pogovoru o vsebini in bontonu, primernemu obisku gledališke predstave, smo si ogledali premiero muzikala Vesna. Zgodba je povzeta po znanem filmu Vesna iz 60. let, ustvarjalci muzikala pa so jo nekoliko priredili , saj se mladostne ljubezenske in prijateljske dogodovščine namesto v času pred maturo odvijajo v času priprav na pisanje NPZ-ja v 9. razredu.

V predstavi smo uživali, saj je bila polna zanimivih vsebinskih preobratov, nenavadnih vizualnih učinkov, lepega petja, predvsem pa dobre glasbe. Po koncu predstave smo se strinjali, da smo skupaj preživeli čudovit kulturni večer ter da v prihodnjih mesecih obiščemo še kakšno gledališče zunaj našega mesta.

Metka Fendre, mentorica KUL(t)URE

Tekmovanje iz Logike

 

V četrtek, 23. 9. 2021, je potekalo šolsko tekmovanje iz logike. Udeležilo se ga je 110 učencev od 2. do 9. razreda. Bronasto priznanje je osvojilo 66 učencev. VEČ

247558409_767001710836189_5347731542278447207_n.jpg

KOSTANJEV PIKNIK

V sredo, 20. 10. 2021, je na dvorišču šole potekal kostanjev piknik za učence, ki obiskujejo podaljšano bivanje. Poleg vročega domačega čaja in zelo dobrega kostanja, smo ustvarjali z jesenskimi plodovi in glino. Ob pogledu na več kot zadovoljne učence, se je tudi nam učiteljem prikradel nasmeh na obraz. Še več takšnih dni, kjer lahko v okviru šolskih dejavnosti ustvarjamo in se družimo, kar je v času v katerem smo velikega pomena.

Kolektiv učiteljev podaljšanega bivanja

papir.jpg

Zbiralna akcija papirja

To sredo, 13. 10. 2021, bo prva letošnja zbiralna akcija starega papirja.

Papir zbira vsak razred zase!!!

Če papir namenjate posameznemu razredu in ga je manj kot 100 kg, PROSIMO, da ga ne vozite na Dinos (pripeljite ga do šole).

Zaradi spremenjenega prometnega režima po Vodnikovi cesti, je dovoz z avtomobilom možen za šolo (mimo glasbene šole).

 

DEŽURSTVA PRI ZBIRALNIKU PAPIRJA ZA ŠOLO:

8.30 - 10.00 –učiteljica NINA in učiteljica Irena S.

13.00 - 15.00 – učiteljica NINA, učiteljica MANJA

 

HVALA ZA RAZUMEVANJE

Veliko zbranega papirja vam želi vaš tim Eko šole

20210914_085520.jpg

NARAVOSLOVNI DAN

V torek 14.9.2021 je na OŠ Gustava Šiliha Velenje potekal naravoslovni dan astronomije. Najprej smo imeli predavanje o raketah in plinih. Spoznali smoda so rakete sestavljene iz 3 delov in modula s tovorom. Ko raketa obkroži zemljo deli postopoma odpadajo. Na koncu ostane samo še modul s tovorom v katerem sta 2 astronavta. Spoznali smo tudi da lahko s plinom dušik zamrznemo stvari na zelo hiter način. V naslednji uri smo izdelali rakete. Za raketo smo potrebovali 2 enaki plastenki ki smo jih pritrdili skupaj. V špic smo pritrdili majhen kamen. Raketo smo oblepili z papirjem in ob robove nalepili 4 krila. Na koncu pa smo noter nalili še vodo. Ko smo končali z izdelavo raket smo imeli predavanje o vesolju in našem planetu. Pogovarjali in izvedeli smo veliko o tujih planetih in galaksijah. Da imamo več osončij, galaksij in tako dalje. Zatem smo obiskali se planetarij kjer smo spoznali ozvezdje. Za konec dneva smo rakete ki smojih pred tem naredili tudi izstrelili poletele so tudi do 100 metrov v zrak .

 

 Metka Škrubej in Neca Bastič 8.a  

robot (1).jpg

ROBOTIKA

V četrtek, 23. 9. 2021, je na naši šoli potekal tehniški dan za osmošolce, kjer smo spoznavali robotiko.

Razdelili smo se v skupine. Vsaka skupina je dobila računalnik, na katerem smo programirali robote in komplet kock za izdelavo.

Zatem smo ponovili naše znanje o elektrarnah. Po načrtih smo najprej sestavili  zapornico, ki odpira in zapira loputo z vodo, kar se dogaja tudi v hidroelektrarnah. Morali smo ugotoviti, kako bi povezali upravljanje zapornice z višino gladine vode. Rešitev se je skrivala v senzorju, ki je avtomatsko dvigal in spuščal zapornico glede na nivo vode.

Na računalniku smo dobili navodila, kako naj sestavimo robota. Nato smo lahko po izbiri zgradili robota iz kompleta kock, ki smo ga tudi programirali. Navodila so vključevala tudi smernice za upravljanje robota z računalnikom.  Imeli smo tudi čas, da smo vadili upravljanje robota na poligonu. Na koncu smo tekmovali, katera skupina bo najhitreje prišla na cilj.

Tehniški dan je bil zabaven, ker smo lahko sami sestavljali in programirali robote. Všeč nam je bilo tudi, da smo jih okrasili po svojih željah.

 

 

Neca Bastič in Trina Kompare, 8. a

govorilne ure_3.jpg

SKUPNE GOVORILNE URE

Spoštovani starši,

obveščamo vas, da bodo v četrtek, 14. 10. 2021, med 17. in 18. uro skupne govorilne ure.

Prosimo vas, da se z učitelji predhodno dogovorite za termin govorilne ure in za način izvedbe.

Pri izvedbi v živo je potrebno izpolnjevati pogoj PCT.

20210916_132548.jpg

HITRI LONČKI

Hitrostno zlaganje lončkov je obnorelo svet, zdaj zlagamo tudi v Sloveniji in v Osnovni šoli Gustava Šiliha Velenje. Pravijo, da so »Hitri lončki«  najbolj zabavna in vznemirljiva individualna in skupinska igra, kjer po določenih vzorcih zlagate in podirate posebej oblikovane lončke. V Ljubljani so se v hitrosti zlaganja lončkov v piramide pomerile tudi naše učenke. Tekmovanje poteka v okviru oddaje Male sive celice.

​Hitri lončki je igra spretnosti in osredotočenosti. Pri tej igri moraš lončke čim hitreje sestaviti v piramido in nato pospraviti nazaj v kupček. Obstajajo različne kombinacije, v katerih lahko tudi tekmuješ. Te kombinacije so: 3-3-3, 3-6-3 in cel krog (3-6-3, 6-6 in 1-10-1). Te številke pomenijo, iz koliko lončkov sestaviš piramido in koliko piramid je. Svetovni rekord za cel krog je 4.753 sekunde.

V hitrih lončkih je letos tekmovala tudi naša šola. V ekipi smo tri članice Ana Grabner, Neca Bastič in Nika Romih. Najprej je bilo predtekmovanje, na katerem smo zlagale kombinacijo 3-6-3. Pri tem smo se tudi snemale in nato video poslale na tekmovanje. Ko smo izvedele, da smo se uvrstile, smo začele še bolj vaditi. Tako smo v četrtek 16. septembra odšle v Ljubljano. Tam smo se pomerile proti OŠ Frana Roša Celje. Na tekmi smo se zelo potrudile in to se je zelo izplačalo, saj smo zmagale in se uvrstile v drugi krog. V prihodnje nas čaka še ena tekma na kateri upamo na najboljše.

 

Nika Romih, 8. A

vsp_edited.jpg

Velenje se predstavi

Tudi letos smo sodelovali na prireditvi Velenje se predstavi. Našo šolo je ponosno zastopala folklorna skupina Šmentana muha. Prikazali smo stare ljudske igre, ples in pletenje kitk. Stojnico so krasile fotografije s folklornih tekmovanj in stari ljudski predmeti. Zahvala gre vsem sodelujočim članom folklorne skupine, mentorici folklore Romei Kanduti in učiteljici Metki Fendre.

Učiteljica Manja Kamšak